Zaklatásért elítélték az őt ért szexuális visszaélések miatt bocsánatkérést követelő férfit


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta a katolikus egyház tagjait zaklató férfi ügyében született elsőfokú bírósági döntést – írja a törvényszék közleménye.

A Fővárosi Törvényszék 2023. február 1-jén kihirdetett végzésével helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletét, amelyben 2 rendbeli zaklatás vétsége miatt ítélte el azt a férfit, akit azzal vádolt az ügyészség, hogy – az őt korábban ért szexuális abúzus miatti bocsánatkérés érdekében – több esetben zaklatta a katolikus egyház plébánosait.

A másodfokú bíróság által pontosított ítéleti tényállás szerint a terhelt több esetben – egy alkalommal 22 óra körül -felkereste a katolikus egyház egyik plébánosát annak lakásánál, arra kérve őt, hogy álljon ki mellette a gyermekkorában – egy azóta már laicizált pap által – a sérelmére elkövetett szexuális zaklatás miatt, valamint segítse őt abban, hogy a bíboros kérjen tőle bocsánatot. 2019
májusában és júniusában a terhelt több alkalommal megjelent a plébános által tartott misén, két esetben vallási vezetőket bíráló szórólapokat helyezett el egy bazilika épületében, valamint a 2019
márciusa és júniusa közötti időszakban napi rendszerességgel kísérelte meg telefonon is elérni a plébánost és az érseki általános helynököt hivatali, illetve magántelefonján.

Miután a fenti megkeresései sikertelenek voltak, a püspököt segítő papot annak mobiltelefonján is felhívta, részére – egy hónap alatt – 6 darab sms-t, valamint 1 darab elektronikus levelet küldött. Ezekben közölte határidő megjelölésével, hogy ha nem kérnek tőle bocsánatot, illetve nem vizsgálják ki a korábbi ügyben lefolytatott eljárást, a mise közben feláll és kérdőre vonja őket. A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2022. május 5-én kihirdetett ítéletével 2 rendbeli zaklatás vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, ezért őt egységes intézkedésként megrovásban részesítette.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő, törvényes ítéletet hozott, ezért az elsőfokú ítéletet helybenhagyta azzal,
hogy a megrovás egységes intézkedésként történő megnevezését mellőzte.

A Fővárosi Törvényszék tanácselnöke szóbeli indokolásában kifejtette, hogy az elsőfokú bíróság döntőrészt helyesen értékelte a bizonyítékokat, azonban a tényállás az egyik sértett esetében a
kapcsolatfelvételek számát illetően pontosításra szorult, ez azonban a vádlott bűnösségét érdemben nem érintette. Kiemelte, hogy a jelen büntetőeljárásban nem volt vizsgálható a vádlott részvételével lefolytatott egyházi eljárás, valamint, hogy a sérelmére követtek-e el szexuális bűncselekményt.

A zaklatás tárgyalt esete megvalósítható egyházi személy sérelmére is, e személyek mindennapi szokásos életvitele, háborítatlansága is büntetőjogi védelmet élvez. Az elsőfokú bírósággal szemben
súlyosító körülményként értékelte a törvényszék azt, hogy a vádlott garázda jellegű magatartást tanúsított akkor, amikor megrugdalta a plébánia ajtaját. Az elsőfokú bíróság a legenyhébb
joghátrányt, megrovást alkalmazta, melynek további enyhítése ezért fel sem merülhet.


Kapcsolódó cikkek

2017. március 8.

Börtönbüntetés a pedofil bántalmazásáért

Börtönbüntetésre, illetve pénzbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék egy család három tagját, akik életveszélyesen bántalmazták a család lánygyermekét szexuálisan zaklató mostohaapát – közölte a törvényszék sajtószóvivője.

2022. január 12.

A tapasztalt nyomozók is elborzadtak a négyszázfős pedofilhálozaton

A kölni rendőrkapitányság Berg nevű nyomozócsoportja 26 hónapig tartó munkával 439 feltételezett elkövetőt azonosított, és 65 gyereket, illetve 17 év alatti fiatalkorút emelt ki környezetéből az utóbbi évek legnagyobb szabású németországi gyermekbántalmazási ügyében, amelynek nyomozása szerdán ért véget.
2021. július 2.

Az ENSZ kifogásolta a magyar pedofilellenes törvényt

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) kifogásolta az új magyar törvényt, amely „megtagadná a transzneműek és a különböző nemekhez tartozó emberek jogi elismeréshez és önrendelkezéshez való jogát”.