Az ENSZ kifogásolta a magyar pedofilellenes törvényt


Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) kifogásolta az új magyar törvényt, amely „megtagadná a transzneműek és a különböző nemekhez tartozó emberek jogi elismeréshez és önrendelkezéshez való jogát”.


A törvény, amelyet a parlament 157 igen szavazattal fogadott el tiltja, hogy meleg emberek megjelenjenek a gyermekek számára készült oktatási anyagokban. A jogszabály azt is megtiltja a vállalatoknak, hogy az LMBTQ közösséget támogató reklámokat készítsenek, ha a reklámokkal a fiatalokat célozzák meg.

A törvényt megszegőkre „pénzbírságot szabhatnak ki, vagy felfüggeszthetik műsorszolgáltatási jogukat”. A törvényjavaslat bírálói, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Angela Merkel német kancellár szerint a törvény diszkriminatív.

Az Európai Unió vezetői a múlt héten Brüsszelben rendezett csúcstalálkozó előtt közös levelükben álltak ki az LMBTQ közösség mellett, hangsúlyozva, hogy „[az EU tagjai] sokszínű és toleráns társadalmak, amelyek elkötelezettek lakosaik személyiségének akadálytalan fejlődése mellett, beleértve szexuális irányultságukat és nemi identitásukat.

EU Jog online

A jogszabályok támogatói, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök pártja, a Fidesz azonban azt állítja, hogy a törvény célja a gyermekek erkölcsi fejlődésének támogatása, mivel „vannak olyan tartalmak, amelyeket egy bizonyos kor alatti gyermekek félreérthetnek, és amelyek káros hatással lehetnek a fejlődésükre.”

Victor Madrigal-Borloz ENSZ-emberi jogi szakértő nyilatkozata szerint: Mindenkinek joga van a törvény előtti egyenlőséghez, ideértve a különböző nemi identitású személyeket is … [Magyarország által javasolt törvényjavaslat megtagadná a transz és a nemek közötti különbségű emberek létezését, és hátrányosan érintené őket mindennapi életük szinte minden vonatkozásában.

A magyar anyakönyvi törvény javasolt módosításával a hivatalos iratokban felváltanák a „nem / gender” kifejezést a „születési nem” kifejezéssel, azt mint „biológiai nemet az elsődleges nemi jellemzők és kromoszómák alapján” meghatározva, és deklarálják, hogy ez „születési nem ” nem változtatható meg.

Ezenkívül a jogszabály érvénytelenítené a transznemű és eltérő nemi identitású emberek számára kiállított kormányzati dokumentumokat. A fenti módosításokat a pedofília elleni szigorúbb büntetést bevezető törvényjavaslat keretében fogadták el.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2022. január 24.

Új szabályokkal tartaná kordában az EU a digitális óriásplatformokat

A tervek szerint a változásokkal a felhasználók beleszólhatnak majd, abba, hogy az internetes óriáscégek milyen módszerekkel érik el őket. És könnyebb lesz az illegális tartalmak eltávolítása is. Azonban sokak szerint veszélyezteti a szólásszabadságot a tervezet.