Az ENSZ kifogásolta a magyar pedofilellenes törvényt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) kifogásolta az új magyar törvényt, amely „megtagadná a transzneműek és a különböző nemekhez tartozó emberek jogi elismeréshez és önrendelkezéshez való jogát”.

A törvény, amelyet a parlament 157 igen szavazattal fogadott el tiltja, hogy meleg emberek megjelenjenek a gyermekek számára készült oktatási anyagokban. A jogszabály azt is megtiltja a vállalatoknak, hogy az LMBTQ közösséget támogató reklámokat készítsenek, ha a reklámokkal a fiatalokat célozzák meg.

A törvényt megszegőkre „pénzbírságot szabhatnak ki, vagy felfüggeszthetik műsorszolgáltatási jogukat”. A törvényjavaslat bírálói, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Angela Merkel német kancellár szerint a törvény diszkriminatív.

Az Európai Unió vezetői a múlt héten Brüsszelben rendezett csúcstalálkozó előtt közös levelükben álltak ki az LMBTQ közösség mellett, hangsúlyozva, hogy „[az EU tagjai] sokszínű és toleráns társadalmak, amelyek elkötelezettek lakosaik személyiségének akadálytalan fejlődése mellett, beleértve szexuális irányultságukat és nemi identitásukat.

EU Jog online

A jogszabályok támogatói, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök pártja, a Fidesz azonban azt állítja, hogy a törvény célja a gyermekek erkölcsi fejlődésének támogatása, mivel „vannak olyan tartalmak, amelyeket egy bizonyos kor alatti gyermekek félreérthetnek, és amelyek káros hatással lehetnek a fejlődésükre.”

Victor Madrigal-Borloz ENSZ-emberi jogi szakértő nyilatkozata szerint: Mindenkinek joga van a törvény előtti egyenlőséghez, ideértve a különböző nemi identitású személyeket is … [Magyarország által javasolt törvényjavaslat megtagadná a transz és a nemek közötti különbségű emberek létezését, és hátrányosan érintené őket mindennapi életük szinte minden vonatkozásában.

A magyar anyakönyvi törvény javasolt módosításával a hivatalos iratokban felváltanák a „nem / gender” kifejezést a „születési nem” kifejezéssel, azt mint „biológiai nemet az elsődleges nemi jellemzők és kromoszómák alapján” meghatározva, és deklarálják, hogy ez „születési nem ” nem változtatható meg.

Ezenkívül a jogszabály érvénytelenítené a transznemű és eltérő nemi identitású emberek számára kiállított kormányzati dokumentumokat. A fenti módosításokat a pedofília elleni szigorúbb büntetést bevezető törvényjavaslat keretében fogadták el.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 5.

A megújuló energia támogatásának főbb kérdései

Az EUB egy lett jogvita nyomán a többletvillamos-energia értékesítési díjának megállapítását érintő esetleges (vélt vagy valós) állami támogatás kérdésében hozott döntést.

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.