Az ENSZ kifogásolta a magyar pedofilellenes törvényt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) kifogásolta az új magyar törvényt, amely „megtagadná a transzneműek és a különböző nemekhez tartozó emberek jogi elismeréshez és önrendelkezéshez való jogát”.

A törvény, amelyet a parlament 157 igen szavazattal fogadott el tiltja, hogy meleg emberek megjelenjenek a gyermekek számára készült oktatási anyagokban. A jogszabály azt is megtiltja a vállalatoknak, hogy az LMBTQ közösséget támogató reklámokat készítsenek, ha a reklámokkal a fiatalokat célozzák meg.

A törvényt megszegőkre „pénzbírságot szabhatnak ki, vagy felfüggeszthetik műsorszolgáltatási jogukat”. A törvényjavaslat bírálói, köztük Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Angela Merkel német kancellár szerint a törvény diszkriminatív.

Az Európai Unió vezetői a múlt héten Brüsszelben rendezett csúcstalálkozó előtt közös levelükben álltak ki az LMBTQ közösség mellett, hangsúlyozva, hogy „[az EU tagjai] sokszínű és toleráns társadalmak, amelyek elkötelezettek lakosaik személyiségének akadálytalan fejlődése mellett, beleértve szexuális irányultságukat és nemi identitásukat.

EU Jog online

A jogszabályok támogatói, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök pártja, a Fidesz azonban azt állítja, hogy a törvény célja a gyermekek erkölcsi fejlődésének támogatása, mivel „vannak olyan tartalmak, amelyeket egy bizonyos kor alatti gyermekek félreérthetnek, és amelyek káros hatással lehetnek a fejlődésükre.”

Victor Madrigal-Borloz ENSZ-emberi jogi szakértő nyilatkozata szerint: Mindenkinek joga van a törvény előtti egyenlőséghez, ideértve a különböző nemi identitású személyeket is … [Magyarország által javasolt törvényjavaslat megtagadná a transz és a nemek közötti különbségű emberek létezését, és hátrányosan érintené őket mindennapi életük szinte minden vonatkozásában.

A magyar anyakönyvi törvény javasolt módosításával a hivatalos iratokban felváltanák a „nem / gender” kifejezést a „születési nem” kifejezéssel, azt mint „biológiai nemet az elsődleges nemi jellemzők és kromoszómák alapján” meghatározva, és deklarálják, hogy ez „születési nem ” nem változtatható meg.

Ezenkívül a jogszabály érvénytelenítené a transznemű és eltérő nemi identitású emberek számára kiállított kormányzati dokumentumokat. A fenti módosításokat a pedofília elleni szigorúbb büntetést bevezető törvényjavaslat keretében fogadták el.

(jurist.org)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.