Júliusban kezdődik a volt osztrák alkancellár pere


A 2019-es Ibiza-videó nyomán elrendelt nyomozás után július 6-án kezdődik Heinz-Christian Strache büntetőpere, amely akár öt év szabadságvesztéshez is vezethet.

A volt alkancellárnak korrupciós vádakkal kell bíróság elé állnia. A konkrét per tárgya feltételezett “törvénymódosítás elősegítése megvesztegetés útján” egy bécsi magánklinikával összefüggésben. Strache mellett a klinika üzemeltetője, Walter Grubmüller ellen is vádat emeltek vesztegetés miatt.

Melyik törvény lenne fontos neked?

Strache és az egykori – szerencsejátékban is érdekelt – autóversenyző régről ismerik egymást. Állítólag a volt pártelnök már a 2017-es néppárti és szabadságpárti koalíciós tárgyalásokkor azért szállt síkra, hogy Grubmüller klinikáját felvegyék a magánkórházakat támogató finanszírozási alapok listájára. Ez meg is történt, a klinika bekerült a kedvezményezettek körébe, és ezáltal közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudott szolgáltatásokat elszámolni.

A szóban forgó törvénymódosítás – legalább is a gyanú szerint – azután valósult meg, hogy Strache megkérdezte Grubmüllert: “Melyik törvény lenne fontos neked, hogy a kórházad végre korrekt módon legyen kezelve?”.

Új választásokhoz vezetett a botrány

Az osztrák gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) szemszögéből egy bizonyos, Grubmüller által Az FPÖ-nek adományozott tízezer eurós támogatás egyértelműen bizonyítja a megvesztegetés tényét. Mind Strache, mind Grubmüller határozottan visszautasítja a vádakat. Első körben négy tárgyalási napot tűztek ki, bűnösséget kimondó ítélet esetén a vádlottak hat hónap és öt év közötti szabadságvesztéssel sújthatók.

Az úgynevezett Ibiza-videó felvételei még 2017-ben, rejtett kamerával készültek. A szabadságpárti politikus, későbbi alkancellár kétes pártadományokról beszélt rajtuk. A felvételek 2019-es nyilvánosságra hozatala végül az ő pártvezetői és az akkori, a néppárti Sebastian Kurz vezette osztrák koalíciós kormány bukásához és később új választásokhoz vezetett.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 22.

Holland bíróság: lehet az etnikai alapon igazoltatni, a panaszos fellebbezett

A holland rendfenntartó szervek továbbra is figyelembe vehetik az etnikai hovatartozást igazoltatáskor, különösen határellenőrzéseknél, ez nem számít diszkriminatív gyakorlatnak – jelentette be döntését egy holland bíróság, miután jogvédő szervezetek és egy afrikai származású holland állampolgár beperelte a rendfenntartó szervezeteket ilyen jellegű eljárás miatt.