Kevesellte a gyermekkorú rabló büntetését az ügyészség


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egri Járási Ügyészség a bűncselekmény elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat korábban egy, a cselekményét még gyermekkorúként elkövető fiúval szemben, akit a Füzesabonyi Járásbíróság nemrég 2 évre próbára bocsátott, és a próbaidő tartamára elrendelte a pártfogó felügyeletét. A bírói döntés ellen az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

A vád szerint a bűncselekmény elkövetésekor alig 12 éves terhelt Mezőszemerén, az utcán támadott meg egy 71 éves idős asszonyt, aki éppen hazafelé tartott a bevásárlásból. A sértettnél két szatyor volt, melyekre a fiú szemet vetett, ezért azok megszerzése érdekében a néni mögé osont, hátulról fellökte őt, majd amikor a sértett már a földön feküdt, erőszakkal kitépte a kezéből az egyik táskát, mellyel elszaladt. A vádlott a rablás révén egy csomag kukoricapehelyhez, egy tábla mogyorós csokoládéhoz, és egy doboz mosóporhoz jutott. Az idős nő – a pszichés traumán túl – súlyos sérülést szenvedett.

A büntetőeljárás vádemelést követő, tárgyalási szakaszában a bíróság hosszúra nyúlt szakértői bizonyítást folytatott le, részben ennek a sérülésnek a keletkezési mechanizmusát, részben a vádlott belátási képességét érintően. Mindezek azzal jártak, hogy az ítélethozatal előtt a fiatalkorú terhelt vonatkozásában újabb környezettanulmányt és pártfogó felügyelői véleményt is be kellett szerezni.

A bíróság a bizonyítási eljárás eredményeként ugyan az ügyészi végindítvánnyal egyezően mondta ki bűnösnek a terheltet, azonban – elsődlegesen az időközben előállt időmúlásra tekintettel – esetében a büntetés kiszabásának elhalasztásról rendelkezett az ügyészség által indítványozott joghátrány alkalmazása, a javítóintézeti nevelés elrendelése helyett.

A vád képviseletét ellátó Füzesabonyi Járási Ügyészség a bíróság ítélete ellen fellebbezést jelentett be. Az ügyészi álláspont szerint a próbára bocsájtás ebben az esetben nem alkalmas a büntetési célok elérésére, az erőszakos bűncselekmény elkövetőjével szemben szabadságelvonással járó intézkedés alkalmazása indokolt, eredményes nevelése, ezáltal a helyes irányú fejlődése érdekében javítóintézeti elhelyezése szükséges.

(ugyeszseg.hu)


Kapcsolódó cikkek

2018. június 13.

Három fiú rabolt ki egy idős embert

Bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes, 95 éves férfi kirablásával vádol két fiatalkorút a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség. A harmadik gyanúsított életkora miatt nem büntethető – közölte a fővárosi főügyész szerdán.