Ombudsman: a szexuális irányultság ne jelentsen stigmát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szexuális irányultság nem jelent stigmát, az csak egy, de lényeges vonása az érintettek sokszínű személyiségének – írta közleményében az alapvető jogok biztosa és két helyettese pénteken a homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából.

1990. május 17-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást – olvasható a közleményben. A többségétől eltérő szexuális irányultság tehát ettől a naptól kezdődően hivatalosan sem minősül betegségnek.

Az Alkotmánybíróság gyakorlata értelmében a nemi identitás, a szexuális irányultság a sokszínű emberi személyiség alkotórésze, a személyiség magjához tartozó, megváltoztathatatlan tulajdonság, amelynek alapján senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés. Ezt mind Magyarországon, mind Európa-szerte számos jogszabály garantálja.  Mégis fontos évről évre megemlékeznünk erről a napról, annál is inkább, mert a kutatások sajnos azt jelzik, hogy a szexuális kisebbségeket gyakran éri megkülönböztetés, verbális vagy fizikai atrocitás, és az előítéletek hétköznapi megnyilvánulásaival is fájdalmasan gyakran kell szembesülniük. Nem meglepő ezért, hogy sokan eltitkolják identitásukat, és gyakran még közvetlen környezetük, munkatársaik előtt is rejtőzködve, félelemben élnek. Példa erre, hogy az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének felmérése szerint az érintettek 67%-a nem vállalja fel szexuális irányultságát a kortársai és tanárai előtt.  A rejtőzködés és az előítéletek azonban ördögi kört alkotnak – mindaddig, amíg a többségi társadalom tagjai nem találkoznak a közvetlen közelükben élő, velük együtt dolgozó vagy éppen tanuló, őket gyógyító vagy éppen tanító személyeknek a tőlük eltérő szexuális irányultságával vagy nemi identitásával, a valóság sokszínűsége helyett csupán sematikus képük lehet előítéleteik visszaigazolására.

A világos jogszabályi keretek tehát önmagukban nem elegendőek – jól jelzi ezt az is, hogy az atrocitásokat elszenvedők jelentős része nem fordul a hatóságokhoz, állami intézményekhez jogi segítségért, támogatásért. További erőfeszítéseket kell tehát tennünk az érintett személyek bizalmának megszerzéséhez és megerősítéséhez, egy olyan biztonságos, élhető környezet megteremtéséhez, ahol a szexuális irányultság nem jelent stigmát, hanem csak egy – habár az emberi méltósághoz való jogból eredően lényeges – vonása az érintettek sokszínű személyiségének, zárul a közlemény.

(ajbh.hu)


Kapcsolódó cikkek

2018. szeptember 17.

Elhárult a jogi akadály: szavazhatnak a románok a melegházasságról

Célegyenesbe került Romániában a család új meghatározásáról szóló alkotmánymódosítás, miután a román alkotmánybíróság is jóváhagyta hétfőn azt az alkotmánymódosító törvénykezdeményezést, amely egy férfi és egy nő házasságaként határozná meg a családot. Ezzel az utolsó akadály is elhárult a népszavazás megszervezése elől.
2018. június 27.

Örökbefogadó meleg pároknak is jár a gyed

Korábbi álláspontját megváltoztatva Budapest Főváros Kormányhivatala végül mégis biztosítja a gyermekgondozási díjat egy meleg férfinak, akinek bejegyzett élettársa nemrégiben gyermeket fogadott örökbe – olvasható a Háttér Társaság közleményében.