Kis mértékben nőtt a bíróságokra érkezett ügyek száma


Huszonkétezerrel nőtt a bíróságokra érkezett ügyek száma 2023-ban az előző évhez képest, ami kétszázalékos növekedést jelent – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) koordinációs és felügyeleti osztályvezetője szerdán Szekszárdon.

Fazekas Sándor a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón hozzátette: 1 millió 178 ezer volt az ügyek száma, a peres eljárások száma ötezerrel nőtt, az emelkedés a polgári és gazdasági, nem peres ügyek többletéből adódik.

A nem peres eljárások növekedését az is magyarázza, hogy a cégek esetében a koronavírus-járvány idején felfüggesztett kényszertörlési eljárások újraindultak, ezek részben tavaly fejeződtek be a cégbíróságokon, részben pedig felszámolási eljárásokat eredményeztek – közölte.

Az osztályvezető ismertette: évről évre kevesebb per húzódik el. Az OBH a két éven túl folyamatban lévő polgári és büntető perek mielőbbi befejezésére 2020-ban indított programot; 2020 és 2023 között 48 százalékkal csökkent az ilyen ügyek száma, 2020-ban csaknem nyolcezer két éven túli eljárás volt, most 3900 ilyen ügy van a bíróságokon – mondta.

Kitért arra, hogy az OBH kiemelt feladatának tartja a munkaterhek arányosítását, erre ma a csökkent ügyforgalom miatt reális lehetőség van. A hivatal 2021-ben alakított ki új mérési módszertant, amellyel nemcsak az ügyek mennyiségét, hanem a minőségét is vizsgálják. 2015-ben súlyszámrendszert vezettek be, amelyet évről évre pontosítanak. A Szekszárdi Törvényszéken az ügyek súlyszáma például meghaladta az országos átlagot a büntető ügyszakban, ami azt jelenti, hogy itt nehezebb ügyeket tárgyaltak – jegyezte meg.

Fazekas Sándor beszélt arról is, hogy folyamatosan nő a távmeghallgatások száma, ezeket 2012 óta alkalmazzák a magyar jogrendszerben. Évente átlagosan 25 ezer távmeghallgatást tartanak, minden bíróságon van erre alkalmas tárgyalóterem. A meghallgatási mód nemcsak költséghatékonyabb, hanem az előállítottaknál csökkenti a kockázatokat, és a tanúk vallomástételi hajlandóságát is erősíti – fűzte hozzá.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

OBH-elnökhelyettes: kiváló munkát végeztek a debreceni bíróságok

A debreceni bíróságok kiváló munkát végeztek 2023-ban, a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék tevékenységét az időszerűség, a szakmaiság, a kiegyensúlyozott ítélkezés jellemezte – jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese kedden a városban.