Korlátozások az amerikai börtönökben Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A koronavírus terjedésének korlátozása érdekében, a raboknak napig a celláikban kell maradniuk, látogatási tilalmat vezettek be és a rabszállításokat is leállították.

Az USA Szövetségi Börtöneit Kezelő Iroda szerdán parancsba adta, hogy a szövetségi börtönökben fogvatartottaknak 14 napig a celláikban kell maradniuk. A parancs összes 122 szövetségi börtönt érint az országban.

Michael Carvajal az Iroda igazgatója a koronavírus-járvánnyal indokolta a döntést. A börtönökben a fogvatartottak és őrök nagy száma miatt a vírus gyorsan terjedhet. Az parancs célja, hogy a lehető legkisebb mértékre csökkentse a fogvatartottak egymás közötti, illetve őrökkel való fizikai kontaktusát.

A mentális egészségügyi szolgáltatásokat és az oktatási lehetőségeket ugyan változó szabályok mellett, de továbbra is igénybe vehetik a rabok.

A szerdai lépés az Iroda koronavírus elleni cselekvési tervének része. Az elmúlt hetekben több lépést is bevezettek a terjedés kockázatának csökkentésére és a börtönökben kitörő járványra való felkészülésre.

Március 13-án az Iroda 30 napra felfüggesztette a fogvatartottak szállítását és látogatási tilalmat vezetett be.

Március 18-án pedig bejelentették, hogy „megfelelő egészségügyi kapacitással és eszközzel rendelkeznek, amelyeket minden büntetés-végrehajtási intézményben biztosítanak”.

A 14 napos karantén letelte után felülvizsgálják, hogy szükség van-e egyéb intézkedésre.

(jurist.org)

Legyen mindig naprakész! Keresse a veszélyhelyzettel és a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb joganyagokat a net.jogtar.hu oldalon és az uj.jogtar.hu oldalon. Minden,  a veszélyhelyzetben érvényesülő jogalkotással és jogalkalmazással kapcsolatos információt egy helyen megtalál a jogaszvilag.hu Koronavírus-info rovatában.

Kapcsolódó cikkek

2021. december 6.

Fejvadászok fogták el a szlovák adócsalót Halásztelken

Elfogtak egy adócsalás miatt korábban hét év börtönbüntetésre ítélt, szlovák állampolgárságú férfit Halásztelken – derül ki a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közleményéből, amely szerint “az 56 éves, szlovák állampolgárságú férfit a magyar fejvadászok fogták el”.