Korlátozások az amerikai börtönökben Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A koronavírus terjedésének korlátozása érdekében, a raboknak napig a celláikban kell maradniuk, látogatási tilalmat vezettek be és a rabszállításokat is leállították.

Az USA Szövetségi Börtöneit Kezelő Iroda szerdán parancsba adta, hogy a szövetségi börtönökben fogvatartottaknak 14 napig a celláikban kell maradniuk. A parancs összes 122 szövetségi börtönt érint az országban.

Michael Carvajal az Iroda igazgatója a koronavírus-járvánnyal indokolta a döntést. A börtönökben a fogvatartottak és őrök nagy száma miatt a vírus gyorsan terjedhet. Az parancs célja, hogy a lehető legkisebb mértékre csökkentse a fogvatartottak egymás közötti, illetve őrökkel való fizikai kontaktusát.

A mentális egészségügyi szolgáltatásokat és az oktatási lehetőségeket ugyan változó szabályok mellett, de továbbra is igénybe vehetik a rabok.

A szerdai lépés az Iroda koronavírus elleni cselekvési tervének része. Az elmúlt hetekben több lépést is bevezettek a terjedés kockázatának csökkentésére és a börtönökben kitörő járványra való felkészülésre.

Március 13-án az Iroda 30 napra felfüggesztette a fogvatartottak szállítását és látogatási tilalmat vezetett be.

Március 18-án pedig bejelentették, hogy „megfelelő egészségügyi kapacitással és eszközzel rendelkeznek, amelyeket minden büntetés-végrehajtási intézményben biztosítanak”.

A 14 napos karantén letelte után felülvizsgálják, hogy szükség van-e egyéb intézkedésre.

(jurist.org)

Legyen mindig naprakész! Keresse a veszélyhelyzettel és a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb joganyagokat a net.jogtar.hu oldalon és az uj.jogtar.hu oldalon. Minden,  a veszélyhelyzetben érvényesülő jogalkotással és jogalkalmazással kapcsolatos információt egy helyen megtalál a jogaszvilag.hu Koronavírus-info rovatában.

Kapcsolódó cikkek

2022. május 27.

Új rendelet: másképp kell üzemanyagot tankolni, mint eddig

A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a társaság.

2022. május 26.

Kettős árrendszer jön a benzinkutaknál

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.