Letartóztatták a munkásszállót felgyújtó fiatalkorút


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2020. május 14-ig – elrendelte annak fiatalkorúnak a letartóztatását, akit közveszélyokozás bűntettével gyanúsítanak. A letartóztatás helyéül a bíróság az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt 2020. április 12-én éjjel öngyilkossági szándékkal bútorokat gyújtott fel egy XXII. kerületi – az édesapja által üzemeltetett – munkásszálló általa lakott földszinti szobájában. Az épületben rajta kívül még 46-an tartózkodtak, akik közül 5 személyt füstmérgezéssel kórházba kellett szállítani. A munkásszálló lakhatatlanná vált. A tűzvizsgáló szerint a tűz alkalmas volt arra, hogy átterjedjen a szomszédos lakóépületekre is.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény bizonyítottsága esetén 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A terhelt pszichés betegséggel küzd, azonban nincs adat arra vonatkozóan, hogy a pszichés állapotával akár ő, akár törvényes képviselője foglalkozott volna, illetve orvosi segítséget kértek volna. A fiatal korábban is kísérelt meg öngyilkosságot, legutóbb április 10-én. Szakorvosi vélemény alapján tettének esetleges ismétlése nem zárható ki, pszichiátriai zárt osztályon történő további kezelése indokolt.

A terhelt a hajnali órákban a megalapozott gyanú szerint abban a tudatban gyújtott tüzeket a szobájában, hogy az épületben rajta kívül több mint 40 ember tartózkodott. A megalapozott gyanú szerint a terheltet az a körülmény, hogy számos ember testi épségét, használati tárgyait és értékeit veszélyezteti, sem tartotta vissza az öngyilkosság, illetve a figyelemfelhívás ezen formájától. Minderre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A bűncselekmény jellegére és a terhelt pszichés állapotára tekintettel enyhébb, önkéntes jogkövetésen alapuló kényszerintézkedés elrendelésére nincs lehetőség. A néhány nappal korábban elkövetett öngyilkossági kísérlet után a gyanúsított a krizisintervenciós kezelést elutasította, nincs adat arra, hogy ezt követően szakorvoshoz fordultak volna, feltehetőleg a gyanúsított pszichés állapota vezetett a veszélyeztető bűncselekmény elkövetéséhez. A gyanúsított orvosi kezelése ezért enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása mellett nem lenne biztosítható, az újabb bűncselekmény elkövetésének megakadályozása érdekében letartóztatásának elrendelése szükséges.

A végzés nem végleges.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Módosult az ESG törvény

A magyar ESG törvény egyik fő célja, hogy olyan egyablakos beszámolói rendszert alakítson ki, ahol a magyar cégeknek nem „kismillió”, hanem csak egy kérdőívet kelljen kitölteniük az ügyfélkapun keresztül, amit aztán mindenhol, mindenkivel el tudnak fogadtatni.

2024. április 22.

Hatályba lép az interoperábilis Európáról szóló jogszabály

„Az Interoperábilis Európáról szóló jogszabály, amely áprilisban hatályba lépett, megkönnyíti a határokon átnyúló adatcserét és felgyorsítja a közszféra digitális átalakulását. A jogszabály elengedhetetlen az EU digitális évtizede célkitűzéseinek eléréséhez, például ahhoz, hogy 2030-ra a kulcsfontosságú közszolgáltatások 100%-a online elérhető legyen. Az interoperabilitás a működő digitális egységes piac központi eleme, és hozzájárul a közpolitikák digitális jellemzőinek hatékonyabb végrehajtásához, az igazságszolgáltatástól az egészségügyig és a közlekedésig.