Megfelelők voltak a fogvatartási körülmények Koronavírus

A járványidőszakban is biztosítani tudta a megfelelő elhelyezést a fogvatartottak számára kialakított karantén- és a fertőzöttek elkülönítésére alkalmas részleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Idegenrendészeti Őrzött Szállásán.


Az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NMM) feladatkörében eljáró alapvető jogok biztosa és több munkatársa 2020. szeptember 18-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Idegenrendészeti Őrzött Szállásán – a továbbiakban Őrzött Szállás – tett látogatást. A látogatás célja az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához érkezett panaszok vizsgálata volt, ezen túlmenően annak monitorozása, hogy a koronavírus-világjárvány időszakában a megelőzés érdekében elrendelt intézkedések mennyiben érintették a fogvatartottak alapvető jogainak érvényesülését.

A látogatás napján a 160 fő befogadására alkalmas Őrzött Szálláson 40 személy tartózkodott, valamennyien férfiak, a Szállás vezetője által adott tájékoztatás szerint valamennyi fogvatartott kiutasított harmadik országbeli állampolgár volt.

Dr. Kozma Ákos az AJB-6175/2020. számú ügyben készült jelentésében feltárta, hogy a látogatás időpontjában a Szálláson három olyan fogvatartott volt, aki az étkezések alkalmával rendszeresen nem fogadta el az ételt. A személyzet elmondása szerint kiétkezéskor ők is vásároltak, és abból fogyasztottak is. Az NMM mindhárom éhségsztrájkban érintett fogvatartottat meghallgatta, akik a látogatócsoport – nem orvosi szempontú – megítélése alapján jó fizikai állapotban voltak. Azok a fogvatartottak, akik egészségügyi problémát jeleztek, elmondásuk szerint csak fájdalomcsillapító gyógyszert kaptak. Volt olyan fogvatartott, aki időnként szédült, izzadt, feltételezése szerint magas lehetett a vérnyomása, volt, aki aranyeres megbetegedés tüneteire panaszkodott, de orvos nem vizsgálta meg őket. Az egyéb panaszok között végtag-, illetve fogfájdalmak szerepeltek. A látogatócsoport zárkarészlegre érkezésekor a fogvatartottak kiabáltak, a hangulat feszült volt. A fogvatartottakkal készített interjúkból az nyert megállapítást, hogy a családtól való távollét, a kilátástalannak érzett helyzet okozta elkeseredettség volt a feszültség elsődleges oka.

Az NMM megállapította, hogy a fogvatartottak testi egészséghez fűződő jogával összefüggő visszásságot okozott, hogy az egészségügyi panaszokkal érintett fogvatartottakat orvos nem vizsgálta meg, továbbá a fogvatartottakkal szemben folytatott idegenrendészeti eljárás kimenetelének bizonytalansága, a családtól való elszakítottság miatt a fogvatartottak rossz mentális állapotban voltak, ami a lelki egészséghez fűződő joggal összefüggő visszásságot okozott. Az Őrzött Szálláson kialakított karantén- és a fertőzöttek elkülönítésére alkalmas részleg a járványidőszakban is biztosítani tudta a megfelelő elhelyezést a fogvatartottak számára.

(ajbh.hu)Kapcsolódó cikkek:


Dolgozói után kémkedett a francia IKEA
2021. június 18.

Dolgozói után kémkedett a francia IKEA

A francia bíróság egymillió euró bírság megfizetésére kötelezte az IKEA-t a cég francia alkalmazottai utáni kémkedése miatt, mert a világ legnagyobb bútorkereskedőjét elmarasztalták az alkalmazottak személyes adatainak nem megfelelő kezelése és tárolása miatt.

Hogyan tarthatja meg a kontrollt a tulajdonos a menedzsment felett?
2021. június 18.

Egy cég életében sokszor előfordul, hogy annak korábbi egyszemélyi tulajdonosa és menedzsmentje szétválik. Ilyen felállásban a tulajdonos elemi érdeke, hogy magánál tartsa a végső ellenőrzést. Ez viszont sokszor csak speciális jogi eszközökkel biztosítható.

Börtönbüntetést kértek Sarkozyre
2021. június 18.

Hat hónap letöltendő és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetést kért csütörtökön az ügyészség Nicolas Sarkozy volt francia államfőre a 2012-es elnökválasztási kampánya törvénytelen finanszírozása miatt.