Megkérték őket, tegyék ki a lakót komolyabb bántódás nélkül, erre megölték


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 2020. augusztus 11-én, távmeghallgatás útján megtartott ülésén az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2020. szeptember 11-ig elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását, aki ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntette miatt nyomoz.

2020 júliusában egy érdi nő ingatlanjában a sértett, illetve egy asszony és a fia szívességi lakáshasználóként éltek. Később a sértett agresszív viselkedése miatt az asszony és a fia egy elhagyott budapesti nővérszállóba költöztek. Ugyanott lakott a két gyanúsított is. 2020. augusztus 8-án a gyanúsítottak, a volt lakókkal visszamentek az érdi nő házához. Ott szóváltásba keveredtek a sértettel. Ennek hatására a tulajdonosnő arra kérte a gyanúsítottakat, hogy segítsenek neki kitenni a sértettet a házból, de anélkül, hogy a férfinak komolyabb bántódása esne. Este, miközben a sértett a lakrészében aludt, a két gyanúsított visszament a házba. Mindketten a sértett ágyára ugrottak, egyikük ököllel bántalmazta a férfit, míg a másik az ágyban talált késsel többször megszúrta, amelynek következtében a sértett életét vesztette.

Az egyik gyanúsított állt már bíróság előtt, a másik ellen két büntetőeljárás van folyamatban. Állandó jövedelemmel, lakcímmel egyikük sem rendelkezik, így megalapozottan feltételezhető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, illetve elrejtőznének. Emellett fennáll velük szemben a bűnismétlés veszélye. Mindezek alapján az ügyészség kezdeményezte a két gyanúsított letartóztatását.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottakat. A bűnismétlés veszélyét a bíróság nem látta megalapozottnak, viszont egyebekben az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a két férfi letartóztatását.

A döntés ellen az ügyész, a gyanúsítottak és védőik is fellebbeztek, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2020. február 26.

Gondozás elmulasztása, mint gondatlan emberölés

A Kúria megállapította, hogy a terhelt felmentése a Btk. 160. § (1) bekezdésébe ütköző és a (4) bekezdés szerint minősülő emberölés bűntette miatt emelt vád alól törvénysértő volt, ezért a másodfokú bíróság végzését a Be. kötelező rendelkezése – Be. 663. § (1) bekezdés a) pontja – alapján hatályon kívül helyezte.
2020. július 6.

Hat év emberölés kísérletéért

A Győri Törvényszék elsőfokú ítéletében O. P. I. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt hat év – börtönben végrehajtandó – szabadságvesztésre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság rendelkezett arról is, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra, valamint kötelezte a vádlottat a közel száznegyvenezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is.