Megkezdte működését a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szervezet azzal a céllal jött létre, hogy stabil működési és szabályozási környezetet biztosítson az olyan kiemelt ágazatok számára, mint a szerencsejáték-szervezés, a dohánykiskereskedelem, valamint biztosítsa a bírósági végrehajtók és a felszámolók szervezetrendszerének hatékony működését.

 A közlemény szerint a hatóság elnöki tisztségére Orbán Viktor miniszterelnök Biró Marcellt nevezte ki, aki miniszterelnöki megbízottként augusztus 1-jétől a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának felállításával kapcsolatos előkészítő munkáért felelt.

A hatóság önálló szabályozó szervként, a kormánytól függetlenül működik és éves beszámolási kötelezettséggel tartozik az Országgyűlés felé – tették hozzá.

„Egyúttal végérvényesen szakítva a 2010 előtti állami koncessziókkal kapcsolatos felelőtlen kormányzati döntések rendszerével, a hatóság kiszámítható szakmai munkájával támogatja az állam, koncessziókhoz köthető tevékenységét” – áll a közleményben.

Kiemelték, hogy a 2010 óta meghozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően jelentősen nőtt az átláthatóság és hatékonyság számos, a hatósághoz tartozó, korábban alulszabályozott területen.

Az elmúlt 10 évben elért eredmények fenntartása mellett a hatóság célja az innovatív megoldások elterjedésének elősegítése, valamint a fogyasztók érdekeinek széles körű védelme.

A hatóság feladatkörébe tartozó egyes területek nemzetgazdasági szempontból is jelentős szerepet töltenek be. A nemzeti szuverenitás megőrzése érdekében is kiemelten fontos ezen ágazatok hatékony és kiszámítható működésének a biztosítása – írták.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. június 9.

Új felügyeleti szerv a közhatalmi tevékenységek körében

A Kormány új hatóság felállításról döntött egyes szabályozott tevékenységek kapcsán: a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága fogja ezentúl felügyelni a többek között a koncessziós jogokat, dohánykereskedelmet és a végrehajtási tevékenységet. A Hatóság működését várhatóan október elsejétől kezdi meg.