Megkezdték a bundabotrány tárgyalását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ügyész a REAC volt játékosaira és edzőjére felfüggesztett börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért.


A Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán megtartották az első tárgyalást K. Zoltán és 16 társa ügyében, akiket labdarúgó-mérkőzések eredményének jogosulatlan befolyásolása miatt vesztegetéssel és kötelességszegéssel vádolnak. A bundabotrány bírósági eljárásának első felvonásában az egykori REAC-játékosok, valamint A. Zoltán korábbi vezetőedző volt érintett.

Egy vádlott és egy ügyvéd késése miatt a tárgyalás a tervezett 8.30 órához képest egy órával később kezdődött jelentős médiaérdeklődés mellett. A tanácsvezető bíró, Keviczki István elmondta, hogy K. Zoltán és L. Mátyás ügyvédei indítványt nyújtottak be a bundaügy különböző szálainak egyesítése érdekében. Azt kívánják elérni, hogy az ügyet ne több különböző perben tárgyalják, hanem a négy szálat vonják össze, és egy közös perben kezdődjön a bírósági eljárás érdemi része. Ha ezt az egyesítési indítványt a bíróság a közeljövőben elfogadja, akkor megszűnik a jelenlegi per, amely szerdán kezdődött.

Emiatt az első napon csak a vádismertetésre, a személyi adatok felvételére és a vádlottak megnyilatkoztatására került sor, de az érdemi részbe, a vádlottak meghallgatásába ezúttal nem kezdtek bele.

Az ügyész felolvasta a vádiratot, amelyből kiderült, hogy a rákospalotai klub egykori játékosaira és edzőjére felfüggesztett börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az adminisztratív procedúra végén Keviczki István megismételte, hogy az egyesítés iránti kérelem elbírálásától függ ennek az eljárásnak a további menete. Ha folytatják ezt a szálat, akkor a következő tárgyalási napon a vádlottak meghallgatásával folytatódik a per.

Az első, már lezárult nyomozás után 45 terhelttel szemben 32 különböző mérkőzéssel kapcsolatban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a nemzetközi bundabotrány magyarországi vonatkozásában május 23-án.

Az ügyben érintett 45 vádlott között vannak korábbi és aktív futballisták, játékvezetők, klubtulajdonos, futballmenedzser és edző is. A vádiratban a manipulált meccsek között szerepel két utánpótlás- és egy felnőtt válogatott találkozó, 11 magyar, három finn, egy olasz első osztályú mérkőzés, két Magyar Kupa- és öt Ligakupa-összecsapás, négy magyar U19-es mérkőzés, két klubcsapatok közötti nemzetközi felkészülési mérkőzés, valamint egy megyei első osztályú találkozó.

A KNYF négy részre elkülönítve tette meg a vádemelést, melynek első része a REAC jogosulatlanul befolyásolt hét mérkőzését foglalja magában, ennek tárgyalása kezdődött meg szerdán a Fővárosi Törvényszéken. A REAC-cal kapcsolatos eljárásban K. Zoltánt és L. Mátyást „gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés vétségével”, a csapat korábbi játékosait, S. Balázst, H. Gábort, K. Vincét, Cs. Gergő Attilát, E. Károlyt, K. Balázst, K. Andrást, V. Zoltán Pétert, S. Tamást, Ny. Krisztiánt, P. Tibor Lászlót, T. Gábort, F. Balázst és P. Olivért „gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel – egyes vádlottaknál üzletszerűen – elkövetett vesztegetés bűntettével”, A. Zoltánt pedig „gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével” vádolják.

Kutasi Róbert, a REAC igazgatója azt követően lett öngyilkos tavaly márciusban, hogy a klub hat korábbi és akkori labdarúgóját – nyolc mérkőzés manipulálásának gyanúja miatt – őrizetbe vették a KNYF munkatársai.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Csökkenő kkv terhek, szigorítások a közreműködők tevékenységében – Módosult az ESG törvény

Négy hónappal az új ESG törvény elfogadását követően jelent meg a törvény első módosítása, amely számos ponton átalakítja, illetve kiegészíti az ESG adatszolgáltatásra, a nyilvántartásokra és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát (SZTFH) megillető hatósági jogkörökre vonatkozó rendelkezéseket. A módosításról Györfi-Tóth Péter, partner, a DLA Piper Hungary ESG szakterületének vezetője és Dránovits Dóra, a DLA Piper Hungary szenior ügyvédje készítettek összefoglalót.