Megszűnik az ingyenes skót felsőoktatás az eu-s hallgatóknak Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 2020/21-es tanévben beíratkozó eu-s állampolgároknak már tandíjat kell fizetniük, ha a skót felsőoktatásban akarnak tanulni.

A skót kormány a jövő évtől megszünteti az eu-s állampolgárok ingyenes egyetemi oktatását.

A Brexitet követően ez jelentősen növeli majd a jogi eljárások kockázatát.

A skót felsőoktatási miniszter, Richard Lochhead a parlamentben elmondta, hogy „nehéz szívvel” hozták meg a döntést az ingyenes felsőoktatás megszüntetéséről a 2021/22-es tanévtől.

Az adatok szerint mintegy 16.000 olyan eu-s hallgató van a skót felsőoktatásban, aki nem az Egyesült Királyság állampolgára.

Az uniós jog értelmében mivel a Skóciában lakóhellyel rendelkező hallgatók számára ingyenes volt a felsőoktatás, ezért az uniós polgárokat is azonos bánásmódban kellett részesíteni.

A Brexit népszavazás után a miniszterek fenntartották az ingyenes felsőoktatást az EU állampolgárok számára.

A Brexittel kapcsolatos átmeneti időszak december végén lejár, ezért a skót kormány úgy döntött, hogy 2021-től véget vet az ingyenességnek.

A módosítás nem érinti azokat a hallgatókat, akik már megkezdték a tanulmányaikat, vagy akik idén ősszel kezdik majd meg azokat. Nekik a képzettségük megszerzéséig továbbra is tandíjmentes lesz – mondta a miniszter.

A miniszter ismertette, hogy az eu-s hallgatók oktatására évente mintegy 19 millió fontot költ a skót kormány. Ezt az összeget az ingyenesség megszüntetését követően is a felsőoktatásra fogják költeni, ennek eredményeként pedig növekedni fog azon skót hallgatók száma, akik bejuthatnak az egyetemekre.


A miniszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság kormánya fordított hátat Európának, nem Skócia.

„Ez a Brexit rideg valósága és fájdalmas emlékeztető arra, hogy országunk döntéseit az Egyesült Királyság politikája befolyásolja, amelyet nem támogattunk, és nem szavaztunk meg” – tette hozzá.

Jamie Greene, a skót konzervatív párt oktatáspolitikusa üdvözölte az eu-s állampolgárok ingyenes oktatásának megszüntetését, és kijelentette, hogy ez egy „nagyon szükséges finanszírozásnövekedést jelent a skót egyetemeknek”.

Iain Gray, a Skót Munkáspárt képviselője üdvözölte, hogy kormány a felszabaduló forrásokat továbbra is az egyetemek és főiskolák finanszírozására fordítja, de az új források biztosításának elmulasztása „csalódást keltő”.

A felsőoktatási miniszter arról is beszélt, hogy a koronavírus és a Brexit „kettős kihívást” jelentett az egyetemek számára.

A legtöbb főiskola és egyetem a koronavírus miatti t
A miniszter bejelentette, hogy a skót kormány jelenleg vizsgálja, hogy a két méteres társadalmi távolságtartási szabályt bizonyos körülmények között lehet-e csökkenteni az  oktatási intézményekben, amelyről hamarosan döntenek majd.

(bbc.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.