Megújult két bírósági informatikai rendszer


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megújult és bővebb funkciókat kapott a bíróságok két alapvető informatikai rendszere, így biztosítva a gyors és eredményes bírósági munkát. Az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósult „Üzenő” projekt 2014. december 19. napján zárult.


Az OBH elnökének stratégiai céljaihoz kapcsolódva a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítése, az ítélkezési és igazgatási munka átláthatóságának növelése, a bíróságok iránti bizalom és a bíróságok szolgáltató jellegének erősítése is megvalósul a projektekben kifejlesztett szoftverek által.

A projekt keretében az Országos Bírósági Hivatal a Bírósági Integrált Informatikai Rendszer (BIIR) és a Vezetői Információs Rendszer (VIR) megújítását tűzte ki célul. Ennek keretében a bírák napi munkájának támogatását, a bírósági vezetők naprakész tájékoztatását és a bírósági statisztikai adatszolgáltatás bővítését lehetővé tevő szoftverfejlesztés valósult meg.

Titkos adatgyűjtés a büntetőeljárásban

 

Kis László kötete a büntetőeljárás egy nagyon vékony, ám annál szerteágazóbb kérdésének, a titkos adatgyűjtésnek próbálja felfedni minden vonulatát.

További információ és megrendelés >>

A kifejlesztett határidő figyelmeztetési rendszer használatával a bírák automatikus rendszerüzenetet kaphatnak az ügyeiket érintő határidők közeledtéről, megkönnyítve ezzel a munka szervezését.

Számos jogszabályi előírás követeli meg, hogy a bíróságok munkájuk során különféle statisztikai adatokat rögzítsenek, adatlapokat töltsenek ki. Ezek a feladatok eddig magas adminisztratív terhet róttak a bírókra és bírósági alkalmazottakra. Az új automatikus adatlap-kitöltő funkciók használatával ez az idő jelentősen lecsökkenthető, így a bíráknak több idejük marad érdemi ítélkezési feladataik ellátására.

Továbbfejlesztésre került a statisztikai rendszer is, amely így teljesebb képet ad a bírósági vezetők számára az egyes ügycsoportok, a bírók és a bírósági titkárok munkájáról.

Hogy az elkészült fejlesztéseket minden bírósági dolgozó használhassa, a projekt során 900 új munkaállomás és 1 nagy kapacitású, számos virtuális szerver futtatását lehetővé tévő szerver beszerzése történt meg.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásában, 289.976.120 forintból valósult meg.

A projektről bővebben információt itt olvashatnak.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Eutanáziáról és a kannabisz termesztéséről, használatáról szóló népszavazás jöhet Szlovéniában

A szlovén alkotmánybíróság kedden elutasította az ellenzéki pártok azon kérelmét, hogy függesszék fel az eutanáziáról (gyógyíthatatlan betegek halálba segítéséről) szóló konzultatív népszavazást, amelyet még két másik témában az uniós választásokkal együtt június 9-én tartanak Szlovéniában. Arról azonban még nem határozott, hogy a kérdések, amelyeket a népszavazás keretében tennének fel az állampolgároknak, összhangban vannak-e az alkotmánnyal.

2024. május 21.

Az EU a mesterséges intelligenciáról (MI) szóló rendeletet fogadott el

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán „mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett”.