Megválasztották az Év Jogászait

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2016. december 19.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

December 15-én exkluzív gálaest keretében megismerhettük a Wolters Kluwer Jogászdíj idei nyerteseit.


A Wolters Kluwer Kft. 2016-ban alapította meg a Wolters Kluwer Jogászdíjat, amellyel a jogásztársadalom kiemelkedő képviselőit szeretné elismerni. A Jogászdíj bemutatkozási lehetőséget nyújt azok számára, akik innovatív, újító jogi tevékenységet folytatnak és szolgáltatásokat nyújtanak, hogy ezáltal is növeljék ügyfeleik versenyelőnyét, illetve hogy példaként szolgáljanak szakmájukban. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott díjra összesen 13 kategóriában lehetett pályázni. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen közel 50 pályázatból kellett kiválasztania a győzteseket.

A Wolters Kluwer 2,5 évvel ezelőtt kezdett el gondolkodni azon, hogy Magyarországon megalapítson egy jogászdíjat. Azt szerettük volna, hogy magyar viszonyok között is jutalmazni és ünnepelni tudjuk azt a teljesítményt, melyet a hazai ügyvédek, ügyvédi irodák, jogtanácsosok végeznek.  Célunk volt, hogy ne csak a nemzetközi ranglistákon és díjakon megjelenő ügyvédi irodák, hanem adott esetben a kisebb, hazai ügyvédek is megmutathassák a szakma előtt, hogy miben végeznek kiemelkedő munkát.  Ezért is volt számunkra fontos, hogy ne az ügyek, esetek nagysága legyen a döntő kritérium, hanem az innováció.” – fejtette ki Tóth Gábor, a Wolters Kluwer Kft. ügyvezető igazgatója.

A díjátadóra egy színvonalas és elegáns gálavacsora keretében került sor, melynek Budapest egyik luxusszállodája, a Boscolo Hotel adott otthont.

Az est házigazdája a kétszeres Kamera Hungária díjas Dr. Al Ghaoui Hesna szerkesztő-riporter volt.

Wolters Kluwer Jogászdíj 2016

A megnyitót követően adták át az év versenyjogi, M&A jogi, vitarendezési ügyek és adójogi csapata, valamint az év in-house leasing és faktoring jogásza díjakat.

 

A kategóriák nyertesei

 

Az év versenyjogi csapata 2016 címet a Szecskay Ügyvédi Iroda nyerte el. Ügyfelüket a Gazdasági Versenyhivatal előtt képviselték tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértésével kapcsolatban, amely ügy jogsértés megállapítása nélkül zárult. Ez köszönhető az ügyfélnél alkalmazott innovatív megfelelési rendszernek, ami biztosítja, hogy a kereskedelmi kommunikációk közzététele előtt minden esetben előzetes ellenőrzésre kerül sor.

 

Az év M&A jogi csapata 2016 díjat a DLA Piper Horváth és Társai Ügyvédi Iroda vehette át. A pályázatban bemutatott ügyben az iroda a szanálási hatóságként eljáró Magyar Nemzeti Bank tanácsadója volt az MKB teljes körű reorganizációja és értékesítése kapcsán. A tranzakció európai szinten is precedens értékű volt, mivel itt került először sor bankmentésre és értékesítésre a bank szanálási uniós irányelve alapján.

 

Az év vitarendezési ügyek csapata 2016 kategória győztese a dr. Sütő Ágota Ügyvédi Iroda. Az iroda pályázatában az egyik nemzetközi jogvitájuk lefolyását ismertette példaként, amely az USA és Japán tengelyen, Európán átívelően 54 állam jogára terjedt ki 202 szabadalmat érintően. Az alkalmazott módszer a költségeket a hazai peres eljárásokban ismert tételekhez képest körülbelül negyedére, az szükséges időt nyolcadára csökkentette.

 

Az év adójogi csapata 2016 elismerést a Deloitte Legal Szarvas, Erdős és Társai Ügyvédi Iroda kapta. A Deloitte Legal adóperes csapatának eredményessége a proaktív szemléletű érdekképviseleti tevékenységre vezethető vissza. Az adójogvitákra specializálódott csapat több száz bírósági és hatósági eljárás tapasztalataira építve már az adóhatósági eljárás elején kialakítja a hatékony védekezés stratégiáját, figyelembe véve az ügy összes potenciálisan várható kimenetelét és a különböző jogorvoslati lehetőségeket.

 

Az év in-house bank- és biztosítási jogi csapata a Budapest Bank Zrt. Jogi Osztálya. A pályázott ügy a Budapest Bank 2015-ös állami kézbe kerülése volt, amely számos kihívás elé állította a jogi csapatot. Az adásvételt megelőző ún. beolvadásos kiválás jogi intézményének alkalmazását első alkalommal engedélyezte az MNB.

 

Az év in-house leasing és faktoring jogásza 2016-ban Dr. Böde Tamás (MKB-Euroleasing) lett. Az MKB-Euroleasing egy tradicionális autófinanszírozási cégből épített fel egy univerzális lízing céget, kevesebb, mint 1 év alatt. Ennek megvalósításához mind a szerződéses struktúrát, mind a tevékenységi engedélyt módosítani kellett, a lehető legrövidebb idő alatt.

 

Díjátadó gálavacsora

A díjátadó első felvonását követte a gálavacsora, majd következett az év in-house TMT jogi, a munkajogi, a közbeszerzési jogi, a bank-, tőkepiac- és biztosítási jogi csapata, valamint az év ingatlanjogásza díjak átadása.

 

A kategóriák nyertesei

 

Az év bank-, tőkepiac- és biztosítási jogi csapata 2016 a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda lett. A Schönherr közreműködött az első hazai nem teljesítő fogyasztói hitelállomány eladásában. A bankok számára fontos, hogy nem teljesítő hitelállományukat minél hatékonyabban leépítsék, melyre az ügyvédi iroda újszerű megközelítése kínál vonzó megoldást.

 

2016 in-house TMT jogi csapata díjat az NNG Kft. jogi csapata nyerte el. Saját ötletek alapján dolgozta ki és vezette be a cégnél működő valamennyi jogi rendszert és folyamatot, amelynek működtetését és fejlesztését is végzi. Emellett olyan, rendkívül komplex kihívásokat is sorra sikerrel kezelnek, mint az idegen jogi környezetben zajló szerzői jogsértési perek.

 

Az év ingatlanjogásza 2016-ban Dr. Fazakas Zoltán József, a Fazakas Ügyvédi Iroda ügyvédje. Jelölésére egy ügyvédi érvelésén alapuló eseti döntés alapján került sor, melynek lényege, hogy a jövőben határozat érvénytelenítése már nem érhető el konkrét és valós kisebbségi jogi sérelem nélkül.

 

Az év közbeszerzési jogi csapata 2016 kategória győztese a CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda. Az iroda nagyban hozzájárult új közbeszerzési törvény által bevezetett öntisztázás jogintézményének a helyes értelmezéséhez, a pénzügyi intézmények számára újra megnyílt a közbeszerzési piac, tehát a bankok között ismét van piaci verseny.

 

Az év munkajogi csapata 2016 díjat a Réti, Antall és Társai PwC Legal vehette át. Az EU Posting Map révén ügyfeleik információt kapnak arról, hogy az uniós irányelvekben meghatározott bejelentési és foglalkoztatási kötelezettségüket az egyes tagországban milyen módon kell teljesíteniük.

 

Az év jogtanácsosa 2016-ban kategória győztese dr. Kozma Dávid (UNIQA Biztosító Zrt.). Pályázatában bemutatta, hogy a Biztosítónál idén kialakította a jogi terület egyszerűsített, transzparens működését és szolgáltatási szintjét leíró szabályzatát, a menedzsment döntéseit segítő szerződéses fedőlapot és bevezette a JIRA-t, egy szoftver alapú, jogi feladat-nyilvántartásra és kommunikációra testreszabott feladatkezelőt.

 

A győzteseknek ezúton is gratulálunk.

Díjazottak

Kapcsolódó cikkek:


Varga Judit: jövőre megkezdődhet a bírák bérének rendezése
2019. július 16.

Ősszel indulnak a konkrét viták az igazságügyi alkalmazotti és a bírói bérek rendezésének részleteiről, jövőre pedig remélhetőleg megkezdődik a folyamat - közölte az igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Az eu-s jognak megfelelően módosította szabályzatát az Airbnb
2019. július 15.

Az eu-s jognak megfelelően módosította szabályzatát az Airbnb

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a szálláshelyek online piacterét üzemeltető Airbnb az uniós fogyasztóvédelmi hatóságokkal folytatott tárgyalások nyomán továbbfejlesztette és teljes mértékben egyértelművé tette fogyasztói ajánlatainak megjelenítését, összhangba hozva azokat az uniós jogi normákkal.

Rosszabb is lehet a csődnél – így mentem meg a cégem
2019. július 15.

A „csőd” és a „csődeljárás” kifejezés a mindennapi szóhasználatban egyet jelent „tönkrement” fogalmával, ami jogi értelemben a felszámolási eljárást jelentené. Mindezekkel szemben amennyiben valaki csődeljárás megindítását kéri a cégével szemben, az pontosan a cég megmentésének szándékát fejezi ki, elköteleződést a társaság gazdasági célja mellett és felelősségvállalást a hitelezők felé. Dr. Pajor Dávid ügyvéd segít eloszlatni néhány félreértést.

Olaszliszkai emberölés: feltételesen szabadult az elsőrendű vádlott
2019. július 15.

Feltételesen szabadult a 2006-os olaszliszkai ügy elsőrendű vádlottja, akit 2009-ben ítéltek 17 év szabadságvesztésre emberölés és rongálás bűntette miatt. A férfi hétfőn hajnalban hagyta el a Szegedi Fegyház és Börtönt - tapasztalta a helyszínen a közmédia munkatársa.