Mentesült a behajtások alól az szja-visszatérítés


A hétfő este megjelent kormányrendelet szerint a személyi jövedelemadóhoz kötődő adóvisszatérítés előlegét mentesítették a követelésfoglalás alól – szúrta ki a Portfolio.

“A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Törvény) 26. alcímében foglalt, a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítésével kapcsolatos kedvezmény, ekho-kedvezmény, valamint visszatérítés előlege tekintetében, a Törvény 32. § (4) bekezdésében foglaltakon túl, a megállapított előlegre

a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 110. §-a szerinti követelésfoglalást foganatosítani nem lehet

– olvasható a rendeletben.

A bírósági végrehajtásról szóló törvény rendeletben említett fenti paragrafusa pedig azt mondja ki, hogy “ha az adósnak harmadik személlyel szemben követelése van, illetőleg az adós harmadik személlyel olyan szerződést kötött, amelyből később követelése keletkezik, a végrehajtó a követelést lefoglalja, egyúttal a harmadik személyt nyilatkozatra hívja fel, figyelmeztetve őt a 112. és 113. § szerinti jogkövetkezményekre” – ahogyan ez a Portfolio.hu cikkéből is kiderül.

Ezzel a döntésével a kormány a veszélyhelyzeti rendelkezési jogkörével élve, elveszi a lehetőséget arra, hogy az adóssággal rendelkező magánszemélyek esetében a hitelezők az szja-visszatérítésből hajthassák be a követeléseiket.

A rendelet a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. Törvény hatályvesztésekor ugyancsak hatályát veszti.

(Portfolio.hu)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

Az EU felszólítást küldött az EU pénzügyi érdekeit érintő csalás elleni szabályozás miatt

Az Európai Unió Bizottsága több országnak – így például Magyarországon kívül Hollandiának, Észtországnak és Máltának is – felszólítást küldött az Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló, 2017. július 5-i (EU) 2017/1371 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek meg nem felelő nemzeti szabályozás miatt – tudatta a Miniszterelnökség csütörtökön.