Minden cég dönt a továbbműködésről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új Ptk. minden cégformára előírja, hogy a tagoknak a továbbműködésről dönteniük kell; ennek átvezetése a cégjegyzéken illeték-, illetve közzétételi költségmentes. A kft.-knek 2016 március 15-ig kell törzstőkét emelniük.


Az új Ptk. jövő év március 15-én lép hatályba. A már bejegyzett cégeknek ezt követően az első taggyűlésükön dönteniük kell a továbbműködésükről.

A végső határidő a közkereseti, valamint a betéti társaságoknál 2015. március 15., míg a korlátolt felelősségű, illetve részvénytársaságoknál 2016. március 15. – olvasható a kormányzati portálon megjelent, a Ptk. hatályba lépésével összefüggő jogszabály-tervezetekben

A Ptk. által megkövetelt előírásokat a cégbíróságok illeték, illetve közzétételi költség nélkül vezetik át a cégjegyzéken. Amennyiben a változásbejegyzési kérelem mást is tartalmaz, azért már fizetni kell.

A kft.-knek nem kell a Ptk. hatályba lépését követő első taggyűlésükön felemelniük a törzstőkéjüket 3 millió forintra, ennek végső határideje 2016. március 15.

A Ptk. hatályba lépését követően csak zrt.-t lehet alapítani, amely a tőzsdére vitelkor válik nyilvános társasággá. Az új Ptk. hatályba lépéséig alapított és bejegyzett nyilvános cégek 2016. március 15-ig kötelesek részvényeiket bevezetni a tőzsdére, vagy pedig más társasági formát kell – ugyaneddig a határidőig – választaniuk.

A szövetkezeteknek is 2015. március 15-ig kell dönteniük a továbbműködésükről, és ezek cégbírósági bejegyzése is ingyenes.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Az Európa Tanács nemzetközi egyezményt fogadott el a mesterséges intelligenciáról

Az Európa Tanács elfogadta az első olyan nemzetközi, jogilag kötelező érvényű szerződést, amelynek célja, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) használó rendszerek alkalmazása során biztosítsa az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia jogi normáinak tiszteletben tartását -közölte pénteken a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet.

2024. május 17.

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre. Nézzük előbb a legfontosabb fejleményeket, majd azt, hogy mindez hogyan hat a perstratégiára!

2024. május 17.

Gyermek külföldre vitele: akár vissza is fordíthatnak a határon, ha nincs nálunk a megfelelő papír

Ha csak az egyik szülővel utazik egy kiskorú külföldre, akár csak néhány napra, érdemes hozzájáruló nyilatkozatot kérni a másik szülőtől is, hogy ne érje kellemetlen meglepetés az utazókat. Hosszabb külföldi tartózkodás, például munkavállalás vagy tanulmányok folytatása esetén mindenképpen szükség lesz a nyilatkozatra, de egy rövidebb kiruccanás esetén is kérhetik a hatóságok, és ennek hiányában akár meg is tagadhatják a határátlépést. Elvált szülők esetén, ha a különélő szülő viszi el a gyermeket, még büntetőügy is lehet abból, ha a külföldre utazás a gyermeket nevelő szülő hozzájáruló nyilatkozata nélkül történik.