Minden cég dönt a továbbműködésről

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 11.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az új Ptk. minden cégformára előírja, hogy a tagoknak a továbbműködésről dönteniük kell; ennek átvezetése a cégjegyzéken illeték-, illetve közzétételi költségmentes. A kft.-knek 2016 március 15-ig kell törzstőkét emelniük.


Az új Ptk. jövő év március 15-én lép hatályba. A már bejegyzett cégeknek ezt követően az első taggyűlésükön dönteniük kell a továbbműködésükről.

A végső határidő a közkereseti, valamint a betéti társaságoknál 2015. március 15., míg a korlátolt felelősségű, illetve részvénytársaságoknál 2016. március 15. – olvasható a kormányzati portálon megjelent, a Ptk. hatályba lépésével összefüggő jogszabály-tervezetekben

A Ptk. által megkövetelt előírásokat a cégbíróságok illeték, illetve közzétételi költség nélkül vezetik át a cégjegyzéken. Amennyiben a változásbejegyzési kérelem mást is tartalmaz, azért már fizetni kell.

A kft.-knek nem kell a Ptk. hatályba lépését követő első taggyűlésükön felemelniük a törzstőkéjüket 3 millió forintra, ennek végső határideje 2016. március 15.

A Ptk. hatályba lépését követően csak zrt.-t lehet alapítani, amely a tőzsdére vitelkor válik nyilvános társasággá. Az új Ptk. hatályba lépéséig alapított és bejegyzett nyilvános cégek 2016. március 15-ig kötelesek részvényeiket bevezetni a tőzsdére, vagy pedig más társasági formát kell – ugyaneddig a határidőig – választaniuk.

A szövetkezeteknek is 2015. március 15-ig kell dönteniük a továbbműködésükről, és ezek cégbírósági bejegyzése is ingyenes.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Ellenérték vagy kártérítés: áfa szempontból nem mindegy
2019. november 12.

Az Európai Unió Bírósága a közelmúltban újfent kijelentette, hogy a szerződésben kikötött kártérítés vagy kötbér is minősülhet egy szolgáltatás ellenértékének áfa szempontból. Ez azért nem mindegy, mert az ellenérték áfás, a kártérítés viszont nem. Mindez különösen az ún. hűségidős, vagy az egyéb határozott idejű szolgáltatásokat érintheti.

Helyreigazítás
2019. november 12.

Helyreigazítás

Az MTI közleménye nyomán 2019. november 8-án megjelent "Letartóztattak egy volt bírót" című cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy a gyanúsított nyugdíjazásáig többek között a Fővárosi Ítélőtáblán dolgozott bíróként.

Harmincéves a gyermekjogi egyezmény
2019. november 12.

Az ENSZ idén harmincéves Gyermekjogi Egyezménye több mint negyven olyan gyermekjogot tartalmaz, amely az általános emberi jogok mellett megilleti a gyerekeket - közölte az UNICEF Magyarország szakértője kedden az M1 aktuális csatornán.