Darák válaszolt Orbánnak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Politikai nyilatkozatok az ítélkezést nem befolyásolhatják, társadalmi kérdések azonnali megoldását pedig nem lehet várni a Kúriától – mondta Darák Péter, a legfelsőbb bírói fórum elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A bírósgok vezetője Gyurcsány Ferencnek is válaszolt.


„Jogilag nehezen megragadható” a kormányfői felvetés

A bírósági ügyek mögött társadalmi jelenségek állnak, amelyek politikai vetületeit a politika értékelheti. Ezt a jelenséget a bíróságoknak nincs módjuk visszaszorítani, csupán annyit tehetnek, hogy nem engedik befolyásolni döntéseiket – mondta újságírói kérdésre válaszolva Darák Péter.

A miniszterelnöki nyilatkozat azon részletével kapcsolatban, amely szerint az igazságszolgáltatásnak azt a jogi kérdést kellene vizsgálna, hogy hibás termékek voltak-e a devizahitelek, a főbíró megjegyezte: a közvélemény számára jól érthető ez a felvetés, ám ebben az ügycsoportban jogilag nehezen megragadható.

Mint arról az Ügyvédvilág.hu is beszámolt, Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjújában bírálta az igazságszolgáltatást, mert az értelmezése szerint nem veti be eszközeit a devizahitelek problémájának megoldása érdekében. Egy nappal korábban a Kúria nem semmisítette meg egy devizahiteles és az OTP Bank szerződését, csak átírta azt; további részleteket az ügyről itt olvashat.

A devizahiteles perekkel kapcsolatban a főbíró elmondta: a Kúria a tisztességtelen szerződéses kikötések ügyében év elején fordult az Európai Bírósághoz, döntés jövőre várható. Vannak folyamatban a devizahitelezés más részkérdéseivel kapcsolatos perek is a Kúrián, ám olyan ügy jelenleg nincs, amelyben a devizahiteles konstrukció egészét vitatnák a felek – tette hozzá.

Darák Péter kiemelte: ha egy új problémakör eljut a Kúriához, nem lehet azt várni a legfelsőbb bírói fórumtól, hogy azonnal reagáljon a társadalmi kérdésekre és megoldja őket. A Kúria egyébként is egyedi ügyekben, többnyire a jogerős másodfokú döntések ellen benyújtott felülvizsgálati indítványokról dönt. Nem vonhatja el az ügyeket az alsóbb fokú bíróságoktól.

Gyurcsány is megkapta a magáét

Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét a napokban kémkedés miatt nem jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Ezzel összefüggésben Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfő, a Demokratikus Koalíció vezetője blogjában úgy fogalmazott: „azt üzenjük a bírónak, (…) hogy egyszer a tartója is el fog bukni és el fog vele menni ő is”.

Az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Darák Péter arra figyelmeztetett: a hatalmi ágak elválasztásának egyik alapkövetelménye a bírói függetlenség, sem a bírói státusok, sem a bírói ítéletek nem kötődhetnek politikai ciklusokhoz.

Szólt arról is, hogy az új büntető törvénykönyv július elsejei hatálybalépéséhez kötődően, a kódex egységes értelmezéséért a Kúria büntetőkollégiuma jogegységi határozatokat hozott a napokban az élet és testi épség elleni cselekmények, valamint a jogos védelem problémakörében.

Javulnak a mutatók

Darák Péter elmondta: a Kúrián másfél éve megindult reformok már rendszerszerűen működnek, és a legfelsőbb bírói fórum mennyiségi mutatói is javulnak. A munkaügyi pereknél csaknem felére csökkent a folyamatban lévő ügyek száma, kisebb arányban, de csökkent a folyamatban lévő polgári és közigazgatási ügyek száma is, vezetői intézkedések következtében pedig ez a javuló tendencia várható a pénzügyi pereknél is.

Elmondta: a tavaly nyugdíjazott 22 kúriai bíróból 12 tért vissza a közelmúltban a mintegy 80 tagú testülethez, hogy folytassa az ítélkező munkát.

A tavaly felállított joggyakorlat-elemző csoportok már nem csupán az egységes ítélkezés erősítésén munkálkodnak, hanem a jogalkotás előkészítéséhez is hozzá kívánnak járulni – mondta a főbíró. Megjegyezte azt is: a Kúria továbbra sem zárkózik be, a felmerülő problémáknál szükség esetén a tudomány és a független intézmények véleményét is kikéri.

A főbíró elmondta, hogy a felsőbb bírósági döntésekhez hasonlóan tervezik az alsóbb fokú bírósági ítéletek széles körű nyilvánosságának biztosítását. A Kúria támogatja roma származású joghallgatók képzését, és megkezdődött egy olyan program tesztelése, amelyben az eljáró bírói tanácsoktól adatokat gyűjtenek arról, hogy az egyes ügyeknél mennyiben vettek figyelembe más hasonló ügyekben hozott iránymutató döntéseket.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

Csökkenő kkv terhek, szigorítások a közreműködők tevékenységében – Módosult az ESG törvény

Négy hónappal az új ESG törvény elfogadását követően jelent meg a törvény első módosítása, amely számos ponton átalakítja, illetve kiegészíti az ESG adatszolgáltatásra, a nyilvántartásokra és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát (SZTFH) megillető hatósági jogkörökre vonatkozó rendelkezéseket. A módosításról Györfi-Tóth Péter, partner, a DLA Piper Hungary ESG szakterületének vezetője és Dránovits Dóra, a DLA Piper Hungary szenior ügyvédje készítettek összefoglalót.