Elfogadták az OBH tavalyi beszámolóját

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 10.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Teljes átláthatóság jellemzi az Országos Bírósági Hivatal (OBH) működését – hangsúlyozta Handó Tünde, a hivatal elnöke az Országos Bírói Tanács (OBT) ülése után tartott sajtótájékoztatón kedden a Veszprémi Törvényszéken.


Az OBH működését lehetővé tevő jogszabályok kialakításánál és a stratégiai elvek megfogalmazásánál is az átláthatóság és a feddhetetlenség volt az elsődleges szempont – mondta, hozzátéve, hogy ez nem csupán a vezetők elhatározásának, hanem a hivatal iránti belföldi és külföldi érdeklődésnek is köszönhető.

A zárt ülést követő sajtótájékoztatón Fazekas Sándor, az OBT soros elnöke, a Fővárosi Törvényszék elnöke bejelentette, hogy a 15 tagú testület egyhangúlag elfogadta az OBH elnökének 2012. évi beszámolóját. Az átfogó, több mint 200 oldalas dokumentumot a héten az interneten is közzéteszik.

Handó Tünde emlékeztetett arra, hogy a hivatal elnökének évente többször be kell számolnia az OBT mellett a parlamentnek és a törvényszéki elnököknek is. “A végső cél az, hogy a bírósági szervezet fókuszába az állampolgárok kerüljenek” – fogalmazott. Három fontos projektet említett meg, amely ezt a célt szolgálja: a mediáció intézményét, a tanúgondozási programot és a nyitott bíróság programot.

A beszámolóból kitűnik, hogy a bírósági szervezet a tavalyi szervezeti átalakítás mellett több területen képes volt előrelépni, és az első félév statisztikái további javulást jeleznek. Példaként említette, hogy a Veszprémi Törvényszéken 22-ről 12-re csökkent a két évnél tovább tartó ügyek száma.

Az OBH kezdeményezte a bírósági adatkezelési, tájékoztatási törvény megalkotását, és az erről szóló koncepció már meg is van – közölte Handó Tünde. Hozzátette, hogy a hivatal kommunikációs munkacsoportja vitaanyagot készített, amellyel az egyes bíróságok a tervek szerint ősszel foglalkoznak. A kész törvénytervezetet az év végéig eljuttatják a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak.

Fazekas Sándor, az OBT soros elnöke elmondta: az OBT és az OBH adminisztratív együttműködésének biztosítására létrehozták azt az OBT-irodát, amely a folyamatos koordinációt biztosítja a soros ülések között.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Külföldi cégrészesedés: a tranzakciók nagy része érintett lehet
2020. május 29.

2020. május 26-án a Kormány elfogadta a 227/2020. (V.25.) sz. Kormányendeletet, ami 2020. december 31. napjáig új hatósági bejelentési kötelezettséget határozott meg az úgynevezett stratégiai társaságokban történő bizonyos részesedés és egyéb jogosultság szerzésére vonatkozó, illetve egyéb, külföldi vagy külföldi hátterű cégek által megvalósított tranzakciókkal kapcsolatban, hívja fel a figyelmet a Baker Mckenzie budapesti irodájának társasági jog és vállalatfelvásárlási csoportja.

Újra megnyithatnak a bíróságok június elsejétől
2020. május 28.

Speciális átmeneti szabályok vonatkoznak a folyamatban lévő ügyekre, amelyekben a 2020. március 31. napja és 2020. június 1. napja közötti időszakban hatályos járványhelyzeti szabályok alapján folyt az eljárás.