Elfogadták az OBH tavalyi beszámolóját


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Teljes átláthatóság jellemzi az Országos Bírósági Hivatal (OBH) működését – hangsúlyozta Handó Tünde, a hivatal elnöke az Országos Bírói Tanács (OBT) ülése után tartott sajtótájékoztatón kedden a Veszprémi Törvényszéken.

Az OBH működését lehetővé tevő jogszabályok kialakításánál és a stratégiai elvek megfogalmazásánál is az átláthatóság és a feddhetetlenség volt az elsődleges szempont – mondta, hozzátéve, hogy ez nem csupán a vezetők elhatározásának, hanem a hivatal iránti belföldi és külföldi érdeklődésnek is köszönhető.

A zárt ülést követő sajtótájékoztatón Fazekas Sándor, az OBT soros elnöke, a Fővárosi Törvényszék elnöke bejelentette, hogy a 15 tagú testület egyhangúlag elfogadta az OBH elnökének 2012. évi beszámolóját. Az átfogó, több mint 200 oldalas dokumentumot a héten az interneten is közzéteszik.

Handó Tünde emlékeztetett arra, hogy a hivatal elnökének évente többször be kell számolnia az OBT mellett a parlamentnek és a törvényszéki elnököknek is. “A végső cél az, hogy a bírósági szervezet fókuszába az állampolgárok kerüljenek” – fogalmazott. Három fontos projektet említett meg, amely ezt a célt szolgálja: a mediáció intézményét, a tanúgondozási programot és a nyitott bíróság programot.

A beszámolóból kitűnik, hogy a bírósági szervezet a tavalyi szervezeti átalakítás mellett több területen képes volt előrelépni, és az első félév statisztikái további javulást jeleznek. Példaként említette, hogy a Veszprémi Törvényszéken 22-ről 12-re csökkent a két évnél tovább tartó ügyek száma.

Az OBH kezdeményezte a bírósági adatkezelési, tájékoztatási törvény megalkotását, és az erről szóló koncepció már meg is van – közölte Handó Tünde. Hozzátette, hogy a hivatal kommunikációs munkacsoportja vitaanyagot készített, amellyel az egyes bíróságok a tervek szerint ősszel foglalkoznak. A kész törvénytervezetet az év végéig eljuttatják a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak.

Fazekas Sándor, az OBT soros elnöke elmondta: az OBT és az OBH adminisztratív együttműködésének biztosítására létrehozták azt az OBT-irodát, amely a folyamatos koordinációt biztosítja a soros ülések között.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. január 31.

Első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték a 2019-es kőbányai emberölés elkövetésével vádolt férfit

A Fővárosi Törvényszék 2023. január 31-én életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit, akit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádoltak. A terhelt 25 év elteltét követően bocsátható csak feltételes szabadságra – olvasható a Jogászvilághoz eljuttatott közleményben.

2023. január 30.

A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az uniós hatóságok nyomására

Az európai fogyasztóvédelmi hatóságok elérték, hogy a Google a jövőben világosabb és pontosabb tájékoztatást nyújtson felületein. Az óriáscéget néhány éve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is egyértelműbb kommunikációra kötelezte, jelenleg pedig erőfölényes vizsgálatot folytat vele szemben.

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.