Elfogadták az OBH tavalyi beszámolóját

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. július 10.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Teljes átláthatóság jellemzi az Országos Bírósági Hivatal (OBH) működését – hangsúlyozta Handó Tünde, a hivatal elnöke az Országos Bírói Tanács (OBT) ülése után tartott sajtótájékoztatón kedden a Veszprémi Törvényszéken.


Az OBH működését lehetővé tevő jogszabályok kialakításánál és a stratégiai elvek megfogalmazásánál is az átláthatóság és a feddhetetlenség volt az elsődleges szempont – mondta, hozzátéve, hogy ez nem csupán a vezetők elhatározásának, hanem a hivatal iránti belföldi és külföldi érdeklődésnek is köszönhető.

A zárt ülést követő sajtótájékoztatón Fazekas Sándor, az OBT soros elnöke, a Fővárosi Törvényszék elnöke bejelentette, hogy a 15 tagú testület egyhangúlag elfogadta az OBH elnökének 2012. évi beszámolóját. Az átfogó, több mint 200 oldalas dokumentumot a héten az interneten is közzéteszik.

Handó Tünde emlékeztetett arra, hogy a hivatal elnökének évente többször be kell számolnia az OBT mellett a parlamentnek és a törvényszéki elnököknek is. “A végső cél az, hogy a bírósági szervezet fókuszába az állampolgárok kerüljenek” – fogalmazott. Három fontos projektet említett meg, amely ezt a célt szolgálja: a mediáció intézményét, a tanúgondozási programot és a nyitott bíróság programot.

A beszámolóból kitűnik, hogy a bírósági szervezet a tavalyi szervezeti átalakítás mellett több területen képes volt előrelépni, és az első félév statisztikái további javulást jeleznek. Példaként említette, hogy a Veszprémi Törvényszéken 22-ről 12-re csökkent a két évnél tovább tartó ügyek száma.

Az OBH kezdeményezte a bírósági adatkezelési, tájékoztatási törvény megalkotását, és az erről szóló koncepció már meg is van – közölte Handó Tünde. Hozzátette, hogy a hivatal kommunikációs munkacsoportja vitaanyagot készített, amellyel az egyes bíróságok a tervek szerint ősszel foglalkoznak. A kész törvénytervezetet az év végéig eljuttatják a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak.

Fazekas Sándor, az OBT soros elnöke elmondta: az OBT és az OBH adminisztratív együttműködésének biztosítására létrehozták azt az OBT-irodát, amely a folyamatos koordinációt biztosítja a soros ülések között.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Home office: nehezített pályán az adatvédelem
2020. november 25.

A cégek még alig ocsúdtak fel a GDPR okozta „traumából”, máris azzal kellett szembenézniük, hogy a járvány miatt elterjedt távmunka miatt bizalmas céges iratok kerültek a munkavállalók háztartásába.

Két új áldozatsegítő központot jelentett be Varga Judit
2020. november 25.

A meglévő négy mellett decembertől két új áldozatsegítő központ kezdi meg működését: a szegedi és a kecskeméti - jelentette be az igazságügyi miniszter szerdán az ENSZ Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából.