Nem bányászhatnak az őslakosok földjén


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A chilei bíróság az őslakosoknak adott igazat, így a világ egyik legnagyobb bányavállalata nem áshatja fel a földjeiket a lítium kitermelése érdekében, amellyel vízkészleteik is megmenekülhetnek.

A chilei környezetvédelmi bíróság csütörtökön az őslakosok javára döntött az SQM bányavállalattal szemben, amely a második legnagyobb lítiumkitermelő a világon. A cég a bánya bővítését tervezte, de az őslakosok szerint Chile északi, sivatagos, része nem bírta volna el a termelési szint növekedésével járó környezeti következményeket.

A bíróság arra összpontosított, hogy az északon található sivatagos terület környezete jelenleg kiemelten veszélyeztetett, valamint az SQM sem tudta bemutatni azt a tanulmányt, amely igazolja, hogy bányászatuk nem befolyásolja a terület vízellátását. A bíróság döntését óvintézkedésként kezelik, amely megváltoztatható, ha a bányavállalat bizonyítja, hogy a tevékenysége nem ártalmas a környezetre.

Az őslakosok nagy győzelemként könyvelhetik el a döntést, mert vízellátásukat a lítium-bányászat folyamatos bővülése veszélyezteti.

(www.jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2022. január 26.

Elkezdődött a német dzsihadista anya pere

A kétgyermekes anyát a többi között azzal vádolják, hogy a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet tagjaként Szíriában közreműködött emberiesség elleni bűncselekményekben.