Nőtt a bíróságok hatékonysága

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. szeptember 13.
Címkék: , , ,
Rovat:
A bíróságok minden ítélkezési szinten magasabb számban fejezik be az ügyeket, mint, amennyi érkezett.

A bíróságok eredményességét több statisztikai mutatón keresztül lehet mérni. Ezúttal a befejezés és érkezés arányát vettük górcső alá. A rendelkezésre álló 2019. I. negyedévi adatok alapján már ebben az évben is kedvezően alakult a befejezések száma.

Országosan ugyanis az összes ügyre vetítve 7,7%-kal (több mint 23 ezer üggyel), peres ügyeknél pedig 17%-kal haladta meg a befejezett ügyek aránya az érkezett ügyekét, így a korábbi időszakból folyamatban maradt ügyek száma is csökkent.

A befejezések száma valamennyi ítélkezési szint bíróságain, azaz járásbíróságokon, törvényszékeken, ítélőtáblákon és a kúrián is meghaladta az érkezést. A legmagasabb befejezés-érkezés arányt az ítélőtábláknak sikerült elérnie, itt az első negyedéves adatok alapján összességében 19,2%-kal, peres ügyek esetén pedig 33,7%-kal több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett.

Jelenleg a 2019. I. féléves ügyforgalmi adatok feldolgozása is folyamatban van és az előzetes adatokból látható, hogy – az első negyedévhez hasonlóan – a befejezett ügyek száma továbbra is minden szinten felülmúlta az érkezett ügyek számát.

(ábra: OBH)

(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Jogtár technikai ügyfélszolgálat az önkormányzati választások idején
2019. október 11.

A bíróságok eredményességét több statisztikai mutatón keresztül lehet mérni. Ezúttal a befejezés és érkezés arányát vettük górcső alá. A rendelkezésre álló 2019. I. negyedévi adatok alapján már ebben az évben is kedvezően alakult a befejezések száma. Országosan ugyanis az összes ügyre vetítve 7,7%-kal (több mint 23 ezer üggyel), peres ügyeknél pedig 17%-kal haladta meg a befejezett ügyek aránya az érkezett ügyekét, így a korábbi időszakból folyamatban maradt ügyek száma is csökkent. A befejezések száma valamennyi ítélkezési szint bíróságain, azaz járásbíróságokon,…

Nincsenek kirívó jogsértések a kuponos akciókban
2019. október 11.

Nincsenek kirívó jogsértések a kuponos akciókban

Az év utolsó hónapjaiban a magazinokban és az interneten a vásárlási kedv fokozásának gyakori, népszerű eszközeiként jelennek meg a kuponok. A fogyasztóvédelmi hatóság rendszeres ellenőrzéseinek tapasztalatai azt mutatják, hogy kirívó jogsértések nincsenek, kifogás mindössze a vizsgált akciók huszadánál merült fel.

Vádat emeltek VV Fanni gyilkosa ellen
2019. október 11.

Emberölés miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség pénteken egy férfi ellen, aki értékeinek megszerzéséért megölte a televíziós valóságshowban VV Fanni néven ismertté váló nőt 2017-ben Budapesten - közölte a fővárosi főügyész.