Nyílt nap a Kúrián


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt évek sikereire tekintettel a Kúria idén negyedik alkalommal tárja ki kapuit a nagyközönség előtt.


A „Budapest 100” rendezvény-sorozathoz csatlakozott Igazságügyi Palota, amely a Legfőbb Ügyészségnek, a Fővárosi Ítélőtáblának és Magyarország legfőbb bírói szervének, a Kúriának ad otthont, 2015. április 19-én, vasárnap 10:00 és 18:00 óra között fogadja a látogatókat.

Az Igazságügyi Palotába látogatók bepillantást nyerhetnek a Kúria elnökének dolgozószobájába, megtekinthetik az elnöki fogadótermet, a Kúria dísztermét és tájékoztatást kapnak a Justitia szobor születésének és áthelyezésének történetéről. A tárgyalótermekben helyet foglalva bírósági és ügyészségi fogalmazók és titkárok közreműködésével megismerhetik a tárgyalások menetét, továbbá meglátogathatják a rabmegőrzőt.

A Nyílt Napot a tavalyi évhez hasonlóan számos program színesíti. A Magyar Királyi Kúria egykori elnökeinek életútját bemutató kamarakiállítás mellett az ítélkezés tárgyi kellékeit, régi könyveket stb., továbbá a Kúria Könyvtárának muzeális értékű dokumentumait, könyvritkaságait bemutató kiállítás is várja a látogatókat. A „Kúriai Totó” kérdéseit helyesen megválaszoló látogatóinknak apró ajándékokkal kedveskedünk. Munkatársaink közül néhányan korabeli ruhába öltözve fogadják a látogatókat.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Társadalmi felelősségvállalás kérdése is a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel 200 milliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár 100 ezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.

2024. június 20.

MOKK: tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.

2024. június 20.

Zöldül a fogyasztóvédelem

Az európai uniós jogalkotó szinte ontja azon szabálytervezeteket, jogszabályokat, amelyek bizonyos fogyasztói jogosultságok biztosítása révén egyenesen a fogyasztókat vonják be a fenntartható és körforgásos gazdálkodás megvalósításának folyamatába – írja Dr. Nagy Andrea Magdolna, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda ügyvédje a vg.hu-n.