Orbán: még egy hétig biztos marad a zárva tartás Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jelenleg hatályban lévő korlátozások változatlan formában hétfőtől még egy hétig biztosan fennmaradnak – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió műsorában.

Egyszerűbb lett volna két hétről dönteni, de egy héten belül sok minden változhat, ezért hoztak most intézkedést egyelőre egy hétre. Ráadásul a húsvét kockázatos időpont lesz, mert a járvány terjedése összefügg a kontaktusok számával – mondta a kormányfő.

Az oltások számának növelése a legfontosabb védekezési eszköz. Minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint amennyien megbetegednek. Gyorsan kell oltani, ehhez pedig vakcina kell.

Mivel a következő két hónapban 500 ezerrel kevesebb AstraZeneca vakcina érkezik, mint amiről megállapodtak, legalább ennyi keleti vakcinát kell szerezni, hogy tudják tartani az oltási ütemet. Tárgyalnak is erről, és jó esély van rá, hogy a kiesett AstraZeneca vakcinákat kínai és orosz oltóanyaggal tudják pótolni.

A miniszterelnök szerint a 1,5 millió beoltott mellett van 500 ezer ember, aki már PCR-teszttel igazolhatóan átesett a fertőzésen, tehát van 2 millió dokumentáltan védett ember, közülük 1,2 millióan kapták meg a védettségi igazolványukat. Amikor a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, akkor lehet elkezdeni fokozatosan nyitni – vetítette előre Orbán Viktos, aki szerint ebben a számban már az is benne lesz, hogy minden regisztrált 65 év feletti megkapta az első oltást.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

AI fronton is élesedik a verseny az EU és az USA között

Helyi nyelveket beszélő, mesterséges intelligencia alapú chatbotok fejlesztésén dolgozik az Európai Unió, nehogy az amerikai technológia és az amerikai vállalatok felzabálják a kontinens piacát és kultúráját – írja az Euronews.