Pénzmosás elleni törvényeket fogadtak el


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A parlament külön törvénybe foglalta a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló szabályokat.


A képviselők 145 igen szavazattal, 25 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett fogadták el a kormány, nevezetesen a nemzetgazdasági miniszter előterjesztését.

A magyar törvényhozás ezzel azon európai uniós kötelezettségének tett eleget, amely előírta, hogy a tagállamoknak 2017. június 26-ig hatályba kell léptetniük az erre a területre vonatkozó közösségi irányelveket.

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

Az Országgyűlés ezzel párhuzamosan szintén új jogszabályt hozott az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedésekről.

A képviselők 147 igen  szavazattal, 24 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett hagyták jóvá Varga Mihály másik, a pénzmosással és a terrorizmussal szembeni fellépést célzó indítványát, amely az ENSZ BT pénzügyi és vagyoni korlátozásokat elrendelő határozatai esetében pontosítja a zárlat elrendelésének szabályait.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.