Repülőtéri taxik: vádemelés a korrupciós ügyben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

11 millió forintért szerezte meg a jól fizető szerződést a taxitársaság a vád szerint.


Öt ember ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség a Budapest Airport Zrt. 2006-ban kiírt taxipályázatával összefüggésben elkövetett vesztegetés, valamint a cég sérelmére 2006 és 2010 között elkövetett, összesen félmilliárd forintos kárt okozó csalás miatt – közölte a főügyész.

 Ibolya Tibor közleményében azt írta: az ügy elsőrendű vádlottja a vádbeli időszak egy részében jogi előadóként dolgozott a Budapest Airportnál, szintén vádlott a cég volt jogi igazgatója, a taxitársaság tényleges irányítója és egyik alkalmazottja, valamint egy ügyvéd.

A vádirat szerint a Budapest Airport Zrt. új vezetősége 2006 májusában nyílt pályázatot hirdetett alkalmi, azaz nem rendelt taxiszolgáltatás nyújtására a repülőtér utasainak. A taxitársaság addig is végzett a repülőtéren szolgáltatást, ami jól jövedelmezett, ezért a cég irányítója mindenképpen nyerni akart a pályázaton. Ennek érdekében a tender kiírása után – az ügyvéd közreműködésével – megállapodott a jogi előadóval és a jogi igazgatóval, hogy 11 millió forint fejében segítsék győzelemhez az ő társaságát. 

A jogi előadó és a jogi igazgató ezután az ügyvéden keresztül ellátta a taxitársaság irányítóját belső információkkal, segédanyagokkal, tájékoztatta a többi ajánlat tartalmáról és a belső megbeszélések lényegéről. A vádlottak összehangolt tevékenységének eredményeként a pályázat nyertese ez a cég lett, az érte kapott pénzen pedig a jogi előadó, a jogi igazgató és az ügyvéd osztozott. 

Jogtár csoport a Facebookon

Jogtárasok klubja néven új csoportot indítottunk a Facebook közösségi oldalán. A csoportban igyekszünk válaszolni a kérdésekre, információkat, praktikákat és hasznos tanácsokat megosztani. Emellett a felhasználóknak lehetősége adódik, hogy egymás között is megosszák tapasztalataikat.

Csatlakozzon Ön is hhozzánk >>

A vád szerint a szolgáltatási szerződés megkötése után a jogi előadó és a jogi igazgató további készpénz ígérete ellenében vállalta: munkáltatójuk, a Budapest Airport Zrt. gazdasági érdekeivel szemben a taxitársaság irányítójának segítséget nyújtanak abban, hogy ne kelljen megfizetnie a szerződésben vállalt szolgáltatási díjat. A két vádlott több millió forint jogtalan előny ellenében abban is közreműködött, hogy a szolgáltatási szerződést a Budapest Airport hátrányára módosítsák.

A taxitársaság irányítója azzal is megtévesztette a zrt.-t, hogy alkalmazottja közreműködésével éveken keresztül lényegesen kevesebb fuvart jelentett nekik, mint amennyit ténylegesen teljesített.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 12.

Katonák is taníthatnak a közoktatásban

Szigorítanák az iskolai mobilhasználatot, könnyebb lenne örökbe fogadni a kórházban hagyott csecsemőket és októbertől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat venné át a fővárosi ügyeleti ellátást – ezt emeli ki a hétfőn benyújtott, kedden elfogadott salátatörvény rendelkezéseiből a Telex.