Senyei György a Szolnoki Törvényszéket értékelte


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megalapozott és időszerű ítélkezés folyik a Szolnoki Törvényszéken, ahol az érkezett ügyek száma 8,9 százalékkal, az országos mértéket meghaladóan nőtt 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kedden Szolnokon.

Senyei György a Szolnoki Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: tavaly a törvényszéken a befejezett ügyek száma is az országos mértéket meghaladóan, 12,7 százalékkal nőtt, míg a folyamatban lévő ügyeké csökkent 10,9 százalékkal 2020-hoz képest.

A 2020 második fél évétől érvényes központi intézkedésnek köszönhetően az utóbbi időszakban országosan csökkent a két éven túl húzódó ügyek száma, így 2020 augusztusa óta országosan 33 százalékkal, a Szolnoki Törvényszéken is ennek megfelelően csökkent az ilyen ügyek száma.

Az országos aránynál jobbak a hatályon kívül helyezési mutatók

A bíróságok munkájának társadalmi elfogadottságát mutatja, hogy a felek mennyiben fogadják el az első fokon eljáró bíróság ítéletét. E tekintetben az elsőfokú ügydöntő határozatok jogerőre emelkedési aránya Jász-Nagykun-Szolnok megyében meghaladja az országos átlagot, hiszen a járásbíróságokon az ítéletek 94 százaléka, a törvényszéken pedig az ítéletek 81 százaléka jogerőre emelkedett már első fokon.

Az ítélkezés megalapozottsága tekintetében rögzíthető, hogy a Szolnoki Törvényszéken a hatályon kívül helyezési mutatók járásbírósági szinten valamennyi ügyszakban kedvezőbbek az országos aránynál. A törvényszék által első fokon tárgyalt büntetőügyekben nem történt hatályon kívül helyezés 2021-ben.

Senyei György beszámolt arról is, hogy a Szolnoki Törvényszéken mintegy 80 bíró és 250 igazságügyi alkalmazott dolgozik, ami az országos átlagnak felel meg. Jász-Nagykun-Szolnok megyében hat járásbíróság működik.

Több szabálysértési ügyet is tudnának kezelni

Kissné Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke elmondta: 2021-ben különösen a szabálysértési ügyek száma emelkedett.

Emlékeztetett: 2015 óta működik a törvényszéken a Központi Szabálysértési Bíróság, amelyet úgy alakítottak ki, hogy rugalmasan tudjanak alkalmazkodni a szabálysértési ügyek hektikus érkezéséhez. Ennek köszönhetően több szabálysértési ügyet tudtak befejezni, mint amennyi érkezett – jegyezte meg.

A pandémia során sok esetben tárgyalás kitűzése nélkül is tudtak ítélkezni, mert ezt a megváltozott jogszabályi környezet lehetővé tette – tájékoztatott.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 1.

Még egyszerűbb az ügyintézés a kormányablakokban

Tovább egyszerűsödik az ügyintézés a kormányablakoknál, mert már azok az ügyfelek is élvezhetik a papírmentes ügyintézés előnyeit, akik eddig nem rendelkeztek digitális aláírással vagy ügyfélkapus regisztrációval.