Senyei György a Szolnoki Törvényszéket értékelte


Megalapozott és időszerű ítélkezés folyik a Szolnoki Törvényszéken, ahol az érkezett ügyek száma 8,9 százalékkal, az országos mértéket meghaladóan nőtt 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kedden Szolnokon.

Senyei György a Szolnoki Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: tavaly a törvényszéken a befejezett ügyek száma is az országos mértéket meghaladóan, 12,7 százalékkal nőtt, míg a folyamatban lévő ügyeké csökkent 10,9 százalékkal 2020-hoz képest.

A 2020 második fél évétől érvényes központi intézkedésnek köszönhetően az utóbbi időszakban országosan csökkent a két éven túl húzódó ügyek száma, így 2020 augusztusa óta országosan 33 százalékkal, a Szolnoki Törvényszéken is ennek megfelelően csökkent az ilyen ügyek száma.

Az országos aránynál jobbak a hatályon kívül helyezési mutatók

A bíróságok munkájának társadalmi elfogadottságát mutatja, hogy a felek mennyiben fogadják el az első fokon eljáró bíróság ítéletét. E tekintetben az elsőfokú ügydöntő határozatok jogerőre emelkedési aránya Jász-Nagykun-Szolnok megyében meghaladja az országos átlagot, hiszen a járásbíróságokon az ítéletek 94 százaléka, a törvényszéken pedig az ítéletek 81 százaléka jogerőre emelkedett már első fokon.

Az ítélkezés megalapozottsága tekintetében rögzíthető, hogy a Szolnoki Törvényszéken a hatályon kívül helyezési mutatók járásbírósági szinten valamennyi ügyszakban kedvezőbbek az országos aránynál. A törvényszék által első fokon tárgyalt büntetőügyekben nem történt hatályon kívül helyezés 2021-ben.

Senyei György beszámolt arról is, hogy a Szolnoki Törvényszéken mintegy 80 bíró és 250 igazságügyi alkalmazott dolgozik, ami az országos átlagnak felel meg. Jász-Nagykun-Szolnok megyében hat járásbíróság működik.

Több szabálysértési ügyet is tudnának kezelni

Kissné Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke elmondta: 2021-ben különösen a szabálysértési ügyek száma emelkedett.

Emlékeztetett: 2015 óta működik a törvényszéken a Központi Szabálysértési Bíróság, amelyet úgy alakítottak ki, hogy rugalmasan tudjanak alkalmazkodni a szabálysértési ügyek hektikus érkezéséhez. Ennek köszönhetően több szabálysértési ügyet tudtak befejezni, mint amennyi érkezett – jegyezte meg.

A pandémia során sok esetben tárgyalás kitűzése nélkül is tudtak ítélkezni, mert ezt a megváltozott jogszabályi környezet lehetővé tette – tájékoztatott.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Jogerősen húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék – helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét – pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet, hogy fizesse vissza a magyar államnak az általa a perújítás előtt kártalanításként kapott húszmillió forintot – közölte Veszprémyné Szajkó Márta, a törvényszék sajtótitkára.

2022. június 24.

Egészségkárosító légszennyezés a gödi Samsung-gyárban

Több mint tucatnyi büntetést kapott eddig a Samsung gödi akkumulátorgyára a különböző hatóságoktól. A munkafelügyelet most 10 milliós bírságot szabott ki a cégre dolgozóinak súlyos veszélyeztetése miatt. A bírságok kifizetése azonban vélhetően nem okoz gondot a dél-koreai cégnek, amely a tavalyi évben 759 milliárd forintos árbevételt és 15,5 milliárd forintos nyereséget produkált.

2022. június 24.

New Partners at CMS (X)

CMS is pleased to announce new heads of CMS Technology, Media and Communications Group.