Stumpf: nem kell temetni a jogállamiságot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csapataink harcban állnak – mondta az alkotmánybíró, aki szerint az elitnek közös vezérfonalat kéne találnia.


Szükség van erős, aktív, de alkotmányosan korlátozott államra. Most erős, aktív az állam, amelynek korlátozottságáról viták vannak – mondta Stumpf István alkotmánybíró a Magyar Üzleti Vezetők Fórumának (HBLF – Hungarian Business Leaders Forum) Pénzügyi csúcs nevű rendezvényén szerdán.

“Én alkotmánybíróként azt szeretném jelenteni, hogy csapataink harcban állnak, nem kell még temetni a jogállamiságot, aki már megvette a koszorút, az várjon egy kicsit” – mondta. Hozzátette: az Alkotmánybíróság számos olyan döntést hozott, amivel világossá tette, hogy még egy kétharmados többség esetén is vannak az alkotmányozó hatalomnak olyan feltételei, szempontjai, amelyekre egy jogállamban szükség van.

Stumpf István szerint a gazdasági versenyképességnek fontos feltétele a jogállami garanciák megléte, a jogbiztonság, a kiszámíthatóság, valamint a piaci magatartási szabályok betartása. Ezenkívül a politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális elitnek kell hogy legyen egy közös vezérfonala, ami orientálja, mert ellenkező esetben háború van, mindig lesznek ellenfelek. Ezt a közös vezérfonalat meg kell találni ahhoz, hogy Magyarország újra a régió legversenyképesebb állama legyen.

Az előző Orbán-kormány kancelláriaminisztere úgy vélte, ma már több kedvező jel is van arra vonatkozóan, hogy az ország lassan kikerül a válságból.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 9.

Ügyészségi túlkapásról beszél Trump a házkutatása kapcsán

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.