Szeiler Orsolya: van segítség a bűncselekmények áldozatainak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bűncselekmények áldozatai nincsenek egyedül, van segítség számukra – hangoztatta az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára a Van Segítség! – Központban az áldozat című online konferencia megnyitóján csütörtökön.

Szeiler Orsolya azt mondta: a kormány kiemelten fontos feladatának tartja a nőkkel szemben elkövetett erőszak elleni hatékony fellépést, elkötelezett a nők és a sérülékeny csoportok ellen elkövetett erőszak elleni küzdelemben, valamint minden más bűncselekmény, szabálysértés áldozatainak megsegítése mellett.

A kormány áttörő lépéseket tett a kapcsolati erőszak minden formájának felszámolásáért, és az áldozatok, nők megóvásáért: a jogrendszer 2013 óta kiemelten bünteti a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményeket – ismertette.

Kiemelte, hogy a hatékony áldozatsegítő rendszer felépítésének legfontosabb eleme az áldozatok elérése, ezért a kormány 2025 végéig országos áldozatsegítő hálózatot épít ki, és minden megyében elérhetővé teszi az áldozatsegítő központok szolgáltatásait.

Továbbá rendőrségi együttműködéssel, az adatvédelmi követelmények betartásával lehetőség van az áldozatok követlen felkeresésére – fűzte hozzá.
Elmondta: jelenleg nyolc áldozatsegítő központ működik az országban, novemberben Nyíregyházán átadják a kilencediket, jövőre pedig Egerben és Debrecenben nyitnak újat. Emellett Nógrád megyében áldozatsegítő pont működik a megyei rendőrséggel együttműködésben – tette hozzá.

Tudatta: idén október végéig mintegy 15 ezer áldozatot értek el, többet, mint tavaly egész évben, miközben a bűncselekmények száma csökkent.

November elsejétől a rendszer további fejlesztésének köszönhetően még szélesebb áldozati kör számára érhető el az azonnali segítségnyújtás a rendőrségen, január elsejétől pedig eltörölték a szándékos, erőszakos bűncselekmények áldozatainak kárenyhítésénél a rászoruló feltételt, három hónapról egy évre emelték a kárenyhítési igényérvényesítésre vonatkozó időkorlátot, és bővítették az azonnali pénzügyi segély igénybevételére rendelkezésre álló időt – mondta a helyettes államtitkár.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából tartott konferencia célja a résztvevők tájékoztatása az áldozatoknak nyújtható segítségekről, valamint mélyebb ismeret átadása a gyermekvédelem és hozzátartozók közötti jelzőrendszer tagjainak, és ezzel szorosabb, hatékonyabb együttműködés kialakítása.

Az előadásokban többi között beszámolnak a Budapesti Áldozatsegítő Központban indult, a kapcsolati erőszak áldozatainak tartott csoportfoglalkozások tapasztalatiról és a jelzőrendszerek, pszichológiai szolgáltatások szerepéről.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. november 25.

Két új áldozatsegítő központot jelentett be Varga Judit

A meglévő négy mellett decembertől két új áldozatsegítő központ kezdi meg működését: a szegedi és a kecskeméti – jelentette be az igazságügyi miniszter szerdán az ENSZ Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából.
2021. január 11.

Varga Judit: sikeresen indult az áldozatsegítő kampány

Mintegy negyedmillióan nézték meg a közösségi médiában elérhető, az Áldozatsegítő Központ Hétköznapi történetek című videó-podcast sorozatának első, kapcsolati erőszakról szóló részét – közölte az igazságügyi miniszter.