Szó nélkül nem lehet a gyermeket külföldre vinni nyaralni

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. július 26.
Címkék: , , , , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elvált szülők esetén a nyári szünet megszervezése összetett feladat. A házasság felbontását követően a szülők megállapodnak a kapcsolattartás mikéntjében, amibe a nyári láthatás is beletartozik. A vakáció alatt azonban felmerülhet, hogy milyen esetekben viheti az egyik szülő a gyermeket külföldre, valamint a másik szülő mit tehet, ha ezzel nem ért egyet. Kristófné dr. Kontra Erzsébettel, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírájával készített interjút az OBH.

Melyek a főbb szabályok arra vonatkozóan, hogy az elvált szülők gyermekei a nyári szünetben kivel, mikor és milyen időtartamban lehetnek együtt? Az új családjogi törvény hozott-e ezen a téren változást?

A házasság felbontását követően a gyermekekkel való kapcsolattartásra vonatkozóan a szülők megállapodása az elsődleges. Amennyiben a felek közös szülői felügyeletben állapodnak meg, a kettőjük megegyezése a gyermek igényeinek megfelelően és legfőbb érdekének figyelembe vételével történik a folyamatos és az időszakos kapcsolattartás. A szülők megállapodásának hiányában a bíróság dönt, de ilyen irányú kérelemmel a területileg illetékes kormányhivatal  gyámügyi osztályához is fordulhatnak. Amennyiben a kapcsolattartás szabályozását követő két éven belül szükséges a kapcsolattartás időtartamának, beosztásának módosítása, a felek ezt a bíróságtól kérhetik, azon túl pedig a gyámügyi osztályhoz kell benyújtani a kérelmet.
A bírói gyakorlat szerint a korábbi rendelkezés alapján, négy hét egybefüggő, vagy megosztott időtartamú kapcsolattartás illette meg a jogosult szülőt. A teljes nyári szünidő megosztása ettől eltérő módon is rendezhető a szülők, nagyszülők között, ha a felek így állapodnak meg. A nyári kapcsolattartást a jogosult szülővel tölti a gyermek, de annak sincs akadálya, hogy ebben részt vegyen a jogosult élettársa, vagy partnere. A bíróság határozatában a különélő szülő és a gyermek közötti személyes találkozást szabályozza.
Az új családjogi törvény változást a tekintetben hozott, hogy a gyermek külföldre vitele nincs a másik szülő engedélyéhez kötve, őt erről csak tájékoztatni kell.
Ha az egyik szülő külföldre akarja vinni a gyermeket nyaralni, vannak-e ennek bizonyos feltételei?
Nyári nyaralás keretében elviheti a szülő a gyermeket, azonban tájékoztatnia kell a másik szülőt, hová, mettől-meddig viszi el a kiskorút, közölnie kell az elérhetőségét.
A tájékoztatási kötelezettségen túl szükséges az utazási és egészségügyi iratok átadása, az úti célnak megfelelően a szükséges gyógyszerek, esetleg indokolt előzetes oltások megszerzése.
család
Tehet-e valamit a szülő, amennyiben nem szeretné, hogy a másik szülő a gyermeket az adott országba vigye nyaralni?
A gondozó szülő bizonyos esetben megtagadhatja a hozzájárulását, például ha fennáll a gyermek jogellenes elvitelének a veszélye, ez különösen akkor fordul elő, ha az illető országnak nincs kiadatási kötelezettsége vagy nem tagja a Hágai Gyermekelviteli Egyezménynek.
Az úti cél megválasztásának igazodnia kell a gyermek életkorához, fejlettségéhez. Nem célszerű a Külügyminisztérium listáján szereplő „nem javasolt országok és térségek” közül úti célt választani.
Amennyiben a választott úti cél, az ott megvalósítandó programok nem a gyermek életkorának megfelelőek, tekinthető úgy, hogy egy ilyen utazás nem szolgálja a legfőbb érdekét, így az megtagadható – például utazás háborús övezetbe, dzsungeltúra, veszélyes magaslati hegymászás, barlangtúrák.
A nyári láthatásból fakadó konfliktusok milyen gyakran kerülnek a bíróság elé, melyek a leggyakoribb vitás kérdések?
Amennyiben a szülők és a gyermek közötti kapcsolattartást korábban szabályozták, a felek módosítás iránti keresettel fordulnak a bírósághoz.
A közös szülői felügyelet esetén a szülői felügyelet újrarendezését kérik, szabályozott kapcsolattartással, ahol a szülői felügyeleti jogok gyakorlására csak az egyik szülő lesz jogosult.
Amennyiben súlyos veszélynek tette ki a gyermekét a kapcsolattartás alkalmával az egyik fél, úgy felmerülhet a kapcsolattartás korlátozása iránti kereset benyújtása, vagy meghatározott időre felügyelt kapcsolattartás lehetősége.
Amennyiben a kapcsolattartás végrehajtásával merülnek fel problémák a felek között, ezen vitájukkal a gyermek lakóhelye szerint illetékes gyámügyi osztályhoz fordulhatnak.

Kapcsolódó cikkek:


Az alapvető jogok biztosa is vizsgálódik a Mátrai Erőmű ügyében
2019. december 10.

Az alapvető jogok biztosa is vizsgálódik a Mátrai Erőmű ügyében

Az alapvető jogok biztosa, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese útján az egészséges környezethez való alkotmányos jog, valamint a nemzet közös természeti öröksége védelmében eljárva tájékoztatást kér az érintett hatóságoktól a Mátrai Erőmű visontai telephelyén és annak környezetében történt környezeti elemeket érintő terheléssel kapcsolatban tett intézkedéseikről.

Transzferárazásról döntött a Kúria
2019. december 10.

Transzferárazásról döntött a Kúria

A transzferárazás kérdése az alapul szolgáló tényállás függvényében lehet szakkérdés és lehet tisztán jogkérdés. Az eljárás tárgya nem az alapul szolgáló jogviszonyok minősítése, hanem az adott ügylet paramétereihez legközelebb álló jogviszonyokra alkalmazott ellenérték meghatározása.