Tavaly több mint 13 ezer távtárgyalást tartottak a börtönökben


Tavaly több mint 13 ezer távtárgyalás történt a magyarországi börtönökben – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos parancsnoksága (BvOP) kedden.

Azt írták: az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tettek, hogy megteremtsék a magyarországi börtönökben a távtárgyalások feltételeit, azok alkalmazásának ugyanis megkérdőjelezhetetlen előnyei vannak. A büntetés-végrehajtási intézetek és intézmények mellett ma már a bíróságok, az ügyészségek, a rendőrség és más hatóságok is „sokkal korszerűbben és költséghatékonyabban tudják lebonyolítani a fogvatartottakkal kapcsolatos eljárási cselekményeiket” – fűzték hozzá.

Kiemelték: a fejlesztések eredményeként „ma már valamennyi börtönben, összesen 70 videokonferencia-végpont biztosítja a fogvatartottak távmeghallgatását. Az új fejlesztésnek köszönhetően egyszerre valósul meg az adminisztratív munkateher-csökkentés, valamint a gyors, digitális alapú ügyintézés”.

Hangsúlyozták, hogy a távtárgyalás alkalmazása a büntetés-végrehajtási szervezet számára havonta 4-5 millió forintos megtakarítást eredményez, és további szakmai előnye, hogy „a fogvatartottak külső mozgatás nélküli, intézeten belüli meghallgatása minimalizálja a biztonsági kockázatot is”.

A távtárgyalások alkalmazásának népszerűségét mutatja, hogy 2022-ben a hazai börtönökben megvalósuló távtárgyalások száma elérte a 13 362 esetet – írták. Közölték azt is: szakmai egyeztetést folytatnak a társzervekkel – így kiemelten az Országos Bírósági Hivatallal és az Országos Rendőr-főkapitánysággal – arról, hogy „a videóhívás útján megvalósuló tárgyalás és a digitális alapú előállítás-foglalás lehetőségével” hogyan tudnak még nagyobb számban élni az érintett hatóságok.


Kapcsolódó cikkek

2023. június 8.

A befejezett peres ügyek száma meghaladta az érkezett ügyek számát

„Évtizedes, de talán azt is mondhatjuk, hogy évszázados távlatban kijelenthető: a magyar bírósági ítélkezés nagy részben Budapestre koncentrálódik. 2022-ben a Fővárosi Törvényszékre és az itt működő kerületi bíróságokra érkezett a bírósági ügyek 28 százaléka, és itt volt folyamatban az összes bírósági ügy 31 százaléka. Nem véletlen, hogy a Fővárosi Törvényszék nem csupán az ország legnagyobb ügyforgalmú, hanem a legnagyobb létszámú bírósága is. Az engedélyezett létszám közel 760 bíró és 2200 igazságügyi alkalmazott – ennyien teljesítenek szolgálatot a Fővárosi Törvényszéken és a kerületi bíróságokon” – mondta dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.

2023. június 7.

Adótörvények 2024: számos változással kell számolni

Klasszikus salátatörvény-tervezetet terjesztett az Országgyűlés elé Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes „A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról” címmel kedd délután; a szöveg 152 oldalas.