Tisztességtelen volt a kamat a Porsche Banknál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogerős:  tisztességtelennek mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla a kamat megállapítását.


Az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatva, tisztességtelennek mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla pénteki ítélethirdetésén a Porsche Bank általános szerződési feltételeibe foglalt kamat megállapítást.

Az eljáró tanács elnöke rövid szóbeli indoklásában kifejtette, hogy a bank az ügyleti kamatot nem a referencia kamatlábhoz, hanem a saját alapkamatához kötötte. Ezzel egyoldalú kamatemelést biztosított saját magának. A kamat kiszámítására szolgáló képlet is csak egy változót, a bank saját alapkamatát tartalmazta.

HMJ – Hatályos Magyar Jogszabályok három nyelven

Több mint 350 jogszabály, több mint 120 Legfelsőbb Bírósági határozat rendelkező része, a kettős adóztatásról szóló egyezmények jelentős része, több mint 100 Legfelsőbb Bírósági állásfoglalást, több mint 120 Versenytanácsi határozat három nyelven. Az új Jogtáron online módon is elérhető.

Bővebb információ és konstrukciók >>

Miután a saját alapkamat nem objektív, ez a szerződéses kikötés nem tisztességes. Emiatt pedig alkalmatlan arra, hogy megdöntse a törvénybe foglalt tisztességtelenség vélelmét.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Magyarország tovább erősítette pozícióját az uniós igazságügyi eredménytáblán

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Igazságügyi Eredménytábla 2024 című kiadványát. Az összefoglaló az Európai Unió jogállamisági eszköztárának részeként éves áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára, minőségére és függetlenségére vonatkozó mutatókról. Célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal segítse a tagállamokat nemzeti igazságügyi rendszereik hatékonyságának javításában. Jelentőségét növeli, hogy az uniós igazságügyi eredménytábla az éves jogállamisági jelentés egyik információforrása.

2024. július 19.

MOKK: gyakran kérnek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérbeadók

A felvételi ponthatárok kihirdetésével ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban. A bérbeadók jellemzően két- vagy háromhavi kaucióval biztosítják be magukat arra az esetre, ha a bérlőnek tartozása keletkezik vagy kárt tesz az ingatlanban. Ugyanakkor probléma esetén az számít leginkább, hogy készült-e közjegyzői okirat, amely nélkül csak hosszú és költséges pereskedéssel tudják a bérbeadók az igényünket érvényesíteni – hívta fel a figyelmet pénteken kiadott ismeretterjesztő írásában a  Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).