Trócsányi: nem kell európai ügyészség


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több ország mellett Magyarország sem támogatja az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő csalások ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló irányelvjavaslatot (PIF), valamint az európai ügyészség (EPPO) létrehozásáról szóló tervezetet – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter Brüsszelben, az uniós tagországok igazságügy-miniszteri tanácskozásának szünetében az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön.


Trócsányi László arról tájékoztatott, hogy az unió pénzügyi érdekeit érintő csalások elleni küzdelemről szóló irányelvjavaslat lehetővé teszi, hogy a súlyos, határokon átnyúló áfa-csalás eseteiben a vádhatósági eljárás lefolytatása az Európai Ügyészség által, uniós szinten történjen.

Magyarország határozott álláspontja – több más tagállammal együtt – hogy az adóigazgatást érintő döntések egyhangúságot igényelnek. Magyarország tehát nem tudja támogatni a szabályozás létrejöttét, mivel az áfa-bevételek több, mint 95 százaléka a nemzeti költségvetésbe folyik és így a szubszidiaritás és az arányosság elvét is sérti, ezáltal felvethet szuverenitási aggályokat is – hangsúlyozta a miniszter.

Az Európai Ügyészség létrehozását illetően Trócsányi László hangsúlyozta, hogy abban három úgynevezett „opt-out”-tal rendelkező ország már eleve nem vesz részt (Nagy-Britannia, Dánia és Írország), emellett Svédország is bejelentette, hogy nem támogatja az Európai Ügyészség létrehozását. Hollandia és Lengyelország is fenntartásait hangsúlyozta.

A miniszter elmondta, Magyarország nem látja hatékonynak az Európai Ügyészség létrehozását, figyelemmel arra, hogy jelenleg is vannak olyan intézmények, mint például az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust), vagy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), amelyek jelenleg is eljárnak az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben. Egy új intézmény létrehozatala óhatatlanul e két jól működő szervezet meggyengítésével járna.

Az Európai Ügyészség, mint önálló intézmény létrehozatala Magyarország esetében az alaptörvénnyel való összhang kérdését is felveti, miután az abban rögzítettek szerint a magyar ügyészség az állam büntetőigényének kizárólagos érvényesítője – hangsúlyozta Trócsányi László.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A kiváló jogi szolgáltatás alap – ehhez kell további értéket hozzáadni

A világon mindenhol, így Magyarországon is versenyhátrányba kerülhetnek (és valószínűleg kerülnek is) azok a munkavállalók, akik nem akarják vagy nem képesek használni a mesterséges intelligenciát – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmány.

2024. június 13.

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel beadványát

Június 13-án, csütörtökön hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyéről. Karsai amiatt indított keresetet, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját életvégi döntéséről.