Vádemelés a feletteseit zsaroló férfival szemben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közalkalmazottként dolgozó férfi 2016 tavaszán egy szakmai megbeszélésen vett részt. A közintézmény vezetője a helyettesei jelenlétében felhívta a vádlottat arra, hogy a munkaköréből adódó feladatait a szakmai előírásoknak megfelelően lássa el ellenkező esetben kilátásba helyezte a vádlott munkaviszonyának megszüntetését. A vádlott a fentiek miatt rávette vádlott-társát és egy ismeretlen személyt arra, hogy az intézmény vezetőjétől és két helyettesétől súlyos fenyegetéssel pénzt szerezzenek.


A férfi ismeretlen társa 2016 májusában az egyik igazgatóhelyettest a lakása előtt fenyegette meg, és 16.000.000,- forintot követelt tőle. A vádlott társa másnap telefonon zsarolta meg a sértettet és felszólította az előző nap követelt összeg átadására.

[multibox]

A zsarolást követően az intézmény egyik vezetője rendőrségi feljelentést tett, amelyről az elkövetők tudomást szereztek és mindhárom sértettnek azonos tartalmú zsaroló levelet küldtek, amelyben már 50.000.000,- forint átadását követelték a sértettektől. A követelést és a fenyegetést telefonon is megismételték, sürgetve a pénz átadását, amire azonban nem került sor, mert a rendőrség röviddel az eset után a elfogta a közalkalmazottként dolgozó férfit. A nyomozás alapján a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség két személy ellen súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlott és szabadlábon védekező társa ellen három rendbeli súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat. A vádiratban mindkét vádlottal szemben börtönben letöltendő szabadságvesztés  és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta.

A tényállás alapján a vádlottakkal szemben ugyan zsarolás kísérlete miatt emeltek vádat, azonban a Büntető Törvénykönyv (továbbiakban: Btk.) 10. § (2) bekezdése szerint a kísérletre a befejezett bűncselekmény büntetési tételét kell alkalmazni.

A Btk. 459. § (1) bekezdés 2. pontja alapján a vádlottak bűnszövetségben követték el a zsarolás kísérletét, ezért a Btk. 367. § (2) bekezdés a) pontja alapján kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

(ugyeszseg.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.