Új államtitkár az igazságügyi tárcánál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Trócsányi László igazságügyi miniszter bemutatta a tárca új, igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkárát.


A jogi szakvizsga kérdését is vizsgálni fogja Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium új, igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki a szakvizsgarendszer átvilágítása után javaslatot tesz majd a kormánynak – közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden Budapesten.

Trócsányi László az április elsejével kinevezett új államtitkárt bemutatva elmondta, hogy Vízkelety Mariann korábban ügyvédként, majd bíróként dolgozott. Később a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára lett, utána pedig a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese volt. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az előző államtitkár, Patyi Gergely lemondott.

Vízkelety Mariann felelősségi körébe tartozik az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom erősítése, ami magában foglalja a kapcsolattartást a bíróságokkal, az ügyvédséggel, a közjegyzőkkel és az ügyészséggel – mondta.

HMJ – Hatályos Magyar Jogszabályok három nyelven

Több mint 350 jogszabály, több mint 120 Legfelsőbb Bírósági határozat rendelkező része, a kettős adóztatásról szóló egyezmények jelentős része, több mint 100 Legfelsőbb Bírósági állásfoglalást, több mint 120 Versenytanácsi határozat három nyelven. Az új Jogtáron online módon is elérhető.

Bővebb információ és konstrukciók >>

Trócsányi László közölte, az új államtitkár vizsgálja majd, hogy a jogászképzésnek milyen a színvonala, milyen problémák merülhetnek fel a képzés területén. A jogi szakvizsga kérdését is vizsgálni fogja, és javaslatot tesz majd a kormány számára. A kormány elő kerül majd a jogászképzés átvilágításának eredménye is. Ezt korábban mint miniszteri biztos már elvégezte Vízkelety Mariann – említette meg.

Az új államtitkár hatáskörébe nem tartozik a bírósági végrehajtókkal és az igazságügyi szakértőkkel kapcsolatos feladatkör, ezek a közigazgatási államtitkárhoz kerülnek – ismertette.
Vízkelety Mariann azt mondta: igyekszik megfelelni a bizalomnak, és elmélyíteni az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat és a jogi hivatásrendekkel való együttműködést. Megjegyezte, hogy az igazságügyi statisztikákért is ő lesz a felelős.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.