Új kormányrendelet a vásárlási idősávokról Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Védett idősávot vezetnek be az idősek számára – jelentette be Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

A Facebook videón a miniszterelnök a kormányrendelet aláírása után ismertetette annak tartalmát.

Az új kormányrendelet szerint az idősek védett vásárlási idősávban vásárolhatnak reggel 9:00 órától délelőtt 11:00 óráig, hétfőtől péntekig. Hétvégén pedig reggel 8:00 és délelőtt 10:00 óra között érvényes ugyanez.

Ebben az időszakban tehát csak az idősek és a bolt alkalmazottjai tartózkodhatnak az üzletben. A miniszterelnök nyomatékosította, hogy az idősek bármikor vásárolhatnak, csak bevezetnek egy olyan idősávot, amely kizárólag számunkra lesz fenntartva.

A Facebook-videón feltűnik a kormányrendelet szövege, e szerint a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Egy rendelet kihirdetése alatt jogi értelemben nem egy Facebook-videóban történő bejelentést, hanem a Magyar Közlönyben megjelenést értik. Ha a rendelet hétfőn megjelenik a Magyar Közlönyben, akkor a rendelet már keddtől hatályos, ugyanis a Facebook-videó egyik vágóképén feltűnik a kormányrendelet szövege, amelyből kitűnik, hogy a kihirdetése utáni napon hatályosul.

Az 513/2020. (XI. 23.) Korm. rendelettel a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosult.


Kapcsolódó cikkek

2020. április 7.

A koronavírus és az Emberi Jogok Európai Egyezménye

A szerző blogposztjában amellett érvel, hogy az államoknak aktiválnia kell az Egyezmény 15. cikkét (az Egyezmény hatályának felfüggesztése szükséghelyzet esetén), amely álláspontom szerint a koronavírus-járvány miatt szükséges korlátozó intézkedések megtételére is lehetőséget biztosít.