Új törvény születik a korrupció ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A köz- és magánszférában egyaránt tartalmaz bejelentővédelmi intézkedéseket a korrupció visszaszorítása érdekében a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényjavaslat, amelyet kedden nyújt be a kormány a parlamentnek – mondta Rétvári Bence. Létrejön a bizalmi ügyvéd és az integritás-felelős intézménye.


A közigazgatási és igazságügyi tárca parlamenti államtitkára elmondta: a javaslattal független kivizsgálási lehetőséget és teljes anonimitást biztosítanak mindenki számára, aki ilyen közérdekű bejelentés tesz.

Az állampolgárok munkavállalóként, köztisztviselőként vagy magáncégek alkalmazottaiként úgy jelenthetnek be egy-egy esetet, hogy ők maguk ebben nem érdekeltek, azaz a közpénzek védelméért, vagy a gazdasági verseny tisztaságáért szeretnének fellépni – mutatott rá.

Az egyes ügyekben eljárásra jogosultak lehetnek az integritás-felelősök, akik őrködnek afölött, hogy a korrupciónak való kitettség minél kisebb legyen a közintézményekben, és azok megőrizzék „az ellenálló-képességet”.

A felelősöket kinevezik, és munkájuk mellett végzik ezt a tevékenységet, pluszfeladatként. Jelenleg kísérleti jelleggel a Közigazgatási Igazságügyi Hivatalnál és az Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél dolgoznak ilyen felelősök, de ha beválik, akkor teljes körűen is bevezethetik.

Céginfo.hu – az üzleti információ

Ha szeretne részletesebb információhoz jutni meglévő vagy leendő üzleti partnereiről, üzleti érdekeltségeikről, pénzügyi helyzetükről, akkor látogasson el a ceginfo.hu oldalra!

A saját igényei alapján kiválasztott előfizetési modulokat itt rendelheti meg

A bejelentéseket országos hatáskörrel az ombudsman bírálja majd el – jelezte Rétvári Bence, aki elmondta: azért döntöttek az alapjogi biztos mellett, mert nála megvan az infrastrukturális háttér, tudja kezelni az ilyen bejelentéseket, és az állampolgárok egyik legnagyobb bizalmi indexe az ombudsman intézményében van. Eljárása független, kormányzati szervektől elkülönült – tette hozzá.

Elmondta: védett elektronikus rendszert alakítanak ki az ősz folyamán, amely biztosítja a bejelentő anonimitását, ugyanakkor érdemi visszajelzést is kaphat az ügy állásáról az ombudsman honlapján.

A bejelentést szóban és írásban is meg lehet tenni. A bejelentőket a törvény több fontos garanciával védené: minden intézkedésről, ami rájuk nézve hátrányos és a közérdekű bejelentés miatt következik be, a javaslat kimondja: azok jogellenesek, és semmisek.

Az államtitkár kiemelte: a magánszférában bevezetik a bizalmi ügyvéd státuszát, ennek érdekében módosítják az ügyvédekről szóló törvényt is. Egy-egy cég megállapodást köthet ügyvédekkel, ügyvédi irodákkal, akiket köt a titoktartás. Ezek a bizalmi ügyvédek léphetnek fel a cégen belüli visszaélésekkel, korrupcióval szemben. A bizalmi ügyvédről elmondta még, ha valaki más ügyvédhez akar fordulni, ezt megteheti a jövőben is, ez egy lehetőség, amit felkínálnak.

Kérdésre válaszolva elmondta: aki a rendőrséghez, ügyészséghez akar fordulni, megteheti, az eddigi formák továbbra is élnek, ez a bejelentő saját szabadsága, és felelőssége.

Kiemelte: széleskörű egyeztetés mellett és nemzetközi, svájci, osztrák példák alapján dolgozták ki a törvényjavaslatot, amely fél tucat egyéb jogszabályt is módosít.

Az államtitkár közlése szerint a törvényt szeptemberben kezdheti el tárgyalni a parlament és októberben fogadhatják el. A január 1-én életbe lépő európai szintű jogszabály, érdemben javíthat a korrupcióellenes küzdelem helyzetén, és hatékony eszköze lehet a korrupció ellenes küzdelemnek – mutatott rá Rétvári Bence.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 9.

Újabb vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina Habba a Fox News esti műsorában.

2023. június 8.

A befejezett peres ügyek száma meghaladta az érkezett ügyek számát

„Évtizedes, de talán azt is mondhatjuk, hogy évszázados távlatban kijelenthető: a magyar bírósági ítélkezés nagy részben Budapestre koncentrálódik. 2022-ben a Fővárosi Törvényszékre és az itt működő kerületi bíróságokra érkezett a bírósági ügyek 28 százaléka, és itt volt folyamatban az összes bírósági ügy 31 százaléka. Nem véletlen, hogy a Fővárosi Törvényszék nem csupán az ország legnagyobb ügyforgalmú, hanem a legnagyobb létszámú bírósága is. Az engedélyezett létszám közel 760 bíró és 2200 igazságügyi alkalmazott – ennyien teljesítenek szolgálatot a Fővárosi Törvényszéken és a kerületi bíróságokon” – mondta dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.