Újabb gyanúsítottak a banki bűnszervezet ügyében

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. október 22.
Címkék: ,
Rovat:
A kisebbségi állami tulajdonban lévő pénzintézet hitelkihelyezései kapcsán bűnszervezet jött létre, amelyben a pénzintézet – közvetett többségi tulajdonosa – és felesége töltött be vezető szerepet – állítja az ügyészség.

Újabb hét embert hallgattak ki a gyanúsítottként a több mint hatmilliárd forintos hűtlen kezelés ügyében – közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön.

Az ügyészség korábban azt közölte az ügyről, hogy egy kisebbségi állami tulajdonban lévő pénzintézet hitelkihelyezései kapcsán egy bűnszervezet jött létre, amelyben a pénzintézet – közvetett többségi tulajdonosa – és felesége töltött be vezető szerepet.

A bűnszervezet a hiteleket kihelyezte abban az esetben is, ha egyébként a hitelt igénylő gazdasági társaság hitelhez nem juthatott volna.

A hitelhez jutó gazdasági társaságok a felvett összeg döntő hányadát rövid időn belül különböző gazdasági társaságok közbeiktatásával előre meghatározott módon átutalták a közvetett tulajdonos többségi tulajdonában lévő cégnek.

A hitelt felvevő gazdasági társaságok a hiteleket nem fizették vissza, a hitelekből végül a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott. A bűnszervezet által okozott vagyoni hátrány meghaladja a hatmilliárd forintot.

A legfrissebb információk szerint a Fővárosi Nyomozó Ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben újabb, nagyobb szabású akció végrehajtása során további hét személyt hallgattak ki gyanúsítottként.

A nyomozó ügyészek szerdán több helyszínen tartottak akciót, és olyan személyeket állítottak elő, akiket – többek között – sikkasztással gyanúsítottak meg. Az ügyben jelenleg huszonhat gyanúsított van.

Az ügyészség két férfi és egy nő bűnügyi felügyelet alá helyezése iránt tett indítványt. Az indítványról nyomozási bíró várhatóan csütörtökön dönt.

A már letartóztatásban lévő három gyanúsítottat a bíróság a közelmúltban – az ügyészség hosszabbításra irányuló indítványa ellenére – bűnügyi felügyeletbe helyezte, a végzés ellen a nyomozó ügyészek fellebbezéssel éltek – olvasható a közleményben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Nyolc hónap egy ütésért
2020. november 20.

Visszaeső férfit ítélt letöltendő börtönbüntetésre a bíróság egy ütés miatt. Az ítélet nem jogerős, a vádlott enyhítésért fellebbezett.