Újabb mérföldkő a behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszatérítésében

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. július 9.
Címkék: ,
Rovat:
A napokban magyar bíróság először ítélt meg olyan behajthatatlan követelésre jutó áfa-összeget, ahol a számlák eredeti teljesítési időpontja már elévült. A bíróság egyértelművé tette: az elévülést nem ettől, hanem attól az időponttól kell számítani, amikor a követelés véglegesen behajthatatlanná vált. Ez sok folyamatban lévő ügyben adhat reményt az adózóknak.

Az ügy háttere, hogy tavaly októberben az Unió bírósága a Jalsovszky Iroda által képviselt Porr Építési Kft. ügyében kimondta: ha egy követelés véglegesen behajthatatlanná válik, akkor az arra jutó áfa az értékesítőnek visszajár. A Porr-végzés közzététele pedig lehetőséget adott arra, hogy 180 napon belül, egy speciális kérelemmel, más adózók is kérjék a behajthatatlanná vált követeléseikre jutó áfa visszatérítését.

Visszajár, de mégsem

A kérelmek elbírálásakor azonban hamar kiderült, hogy a magyar adóhatóság az elévülést rendkívül korlátozó módon számolja: a követeléseket megalapozó számlák eredeti teljesítési időpontjától. Vagyis a NAV gyakorlatilag csak az eredeti teljesítési időponttól számított 5-6 éven belül adja vissza az áfát, holott nagyon sok esetben ennél jóval később derül csak ki az, hogy a követelés véglegesen behajthatatlan. Ez ugyanis tipikusan csak egy hosszas végrehajtási vagy felszámolási eljárást követően válik nyilvánvalóvá. Azaz sokszor az eredeti teljesítési időpontok már elévültek ugyan, azonban a behajthatatlanná válás időpontja még nem.

Új remény

Egy szintén a Jalsovszky által képviselt adózó ügyében most a bíróság elfogadta azon hivatkozást, hogy az elévülést nem az eredeti teljesítési időponttól, hanem a végleges behajthatatlanná válás időpontjától kell számolni. „Az adott ügyben született törvényszéki ítélet nem precedens értékű, de mégis fontos mérföldkő. Azt mutatja, hogy egyáltalán nem lehetetlen visszakapni az olyan követelésre jutó áfát, melynek az eredeti teljesítési időpontja már elévült ugyan, de a behajthatatlanná válásának időpontja még nem” – mondta dr. Fehér Tamás, az iroda adójogi partnere.

Még nincs vége

Mivel az ítélet még az adott ügyben sem zárja le véglegesen a jogvitát, és mivel további jogorvoslati eljárások is várhatók, ezért ezzel még nincs vége a bizonytalanságoknak. Sőt, a kérdés könnyen ismét az Európai Unió Bírósága előtt landolhat, hiszen nagyon sok erre irányuló kérelmet adtak be a magyar bíróságokhoz. Bár a törvényszék mostani döntése nem tartotta szükségesnek az Unió Bíróságának a megkeresését, ám más bíróságok, illetőleg más konkrét ügyek esetében ez még előfordulhat.

A mostani döntés mindenesetre fontos reménysugár azon adózók számára, akik éveken keresztül azért nem kaphatták vissza a behajthatatlanná vált követelésükre jutó áfát, mert a magyar jogalkotó a közösségi jogba ütköző módon ezt nem tette lehetővé.

Kapcsolódó cikkek:


Sorozatgyilkossági ügyben fejezték be a nyomozást
2020. augusztus 7.

Több emberöléssel is gyanúsítják külföldön D. Csabát, a csantavéri születési szerb-magyar férfit, aki ellen egy budapesti gyilkosság ügyében befejezte a nyomozást a rendőrség.

Jogszerű volt a Demokratikus Koalíció megbírságolása
2020. augusztus 7.

Jogszerű volt a Demokratikus Koalíció megbírságolása

A mérlegelési jogkörben hozott döntés nem jogszabálysértő pusztán azon az alapon, hogy a jogszabályban meghatározott mérlegelési szempontok közül csak azokat mutatja be, amelyeket a hatóság az adott ügy szempontjából relevánsnak tartott, a jelentőséggel nem bíró, a nem értékelt, illetve nem értelmezhető elemeket nem sorolja fel.

Visszavonták a bejelentőket jutalmazó hódmezővásárhelyi rendeletet
2020. augusztus 7.

Egyhangú döntéssel hatályon kívül helyezték a bűncselekményekről bizonyítékot szolgáltatóknak jutalmat ajánló, a Fidesz helyi képviselői által "spiclitörvénynek" nevezett hódmezővásárhelyi rendeletet az alföldi város közgyűlésének pénteki rendkívüli ülésén.

Pert nyert a NAIH a Honvédkórház ellen
2020. augusztus 7.

Pert nyert a NAIH a Honvédkórház ellen

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a NAIH jogszerűen járt el, amikor megbírságolta a Honvédkórházat, mert Demeter Márta országgyűlési képviselő egészségügyi adatai a Honvédkórháztól a sajtóhoz kerültek egy adatvédelmi incidens keretében, amelyet a Honvédkórház nem jelentett be a NAIH-nak.

Milliárdos üzletembert tartóztattak le, az ügyvédje is gyanúsított
2020. augusztus 7.

A NAV szerint a vállalkozó az ügyvédje segítségével az Egyesült Arab Emírségekben szerzett letelepedési jogot, arab fedővállalkozást és hivatalos lakcímet, hogy ezekkel a hamis adatokkal elkerülje több mint 540 millió forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon.