Újabb texasi lövöldözés – az elnök a fegyvertartás szigorítását sürgeti


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Félárbocra eresztették a zászlókat az amerikai középületeken és külképviseleteken vasárnap a texasi lövöldözés nyolc halálos áldozata emlékére, akit egy fegyveres szombaton lőtt le egy bevásárlóközpontnál. A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden elnök arra utasította a szövetségi hatóságokat, hogy adjanak meg minden segítséget az eset vizsgálatához. Az amerikai elnök ismét felszólította a kongresszust, hogy fogadjon el a fegyvertartás szigorításáról szóló jogszabályt, a republikánus törvényhozókat pedig sürgette, hogy támogassák kezdeményezését.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden elnök arra utasította a szövetségi hatóságokat, hogy adjanak meg minden segítséget az eset vizsgálatához. Az amerikai elnök ismét felszólította a kongresszust, hogy fogadjon el a fegyvertartás szigorításáról szóló jogszabályt, a republikánus törvényhozókat pedig sürgette, hogy támogassák kezdeményezését.

Joe Biden arról rendelkezett, hogy május 11. napnyugtáig az amerikai középületeken, katonai épületeken, hajókon, valamint az Egyesült Államok külképviseletein félárbocra eresszék a nemzeti zászlót az áldozatok emlékére.

Greg Abbott, Texas kormányzója közleményében kimondhatatlan tragédiának nevezte a történteket, és hangsúlyozta, hogy a szövetségi állam minden támogatást megad a vizsgálathoz. Hozzátette, hogy felvette a kapcsolatot Allen város polgármesterével, valamint Texas állam közbiztonsági hatóságának vezetőjével is.

A beszámolók szerint a fegyveres a több üzletből álló központ parkolójában nyitott tüzet a vásárlókra szombat délután bevásárlási csúcsidőben a Dallashoz közeli Allen városban. A közösségi médiában megjelent egy felvétel, amely szerint a férfi autójából kiszállva kezdett lövöldözni, és több tucat lövés hallatszott.

A helyi tűzoltóság vezetője arról számolt be, hogy hat ember a helyszínen halt meg, a mentők kilenc sérültet vittek kórházba, akik közül ketten már ott veszítették életüket. A támadó szintén meghalt, őt egy rendőrtiszt lőtte le, aki a közelben tartózkodott – számolt be a közösségi médiában a város rendőrkapitánysága.

Az eset részleteiről a hatósági forrásokból annyit tudni, hogy a tettes egy 30-as éveiben járó férfi, aki szüleivel élt. Az áldozatok életkora 5 és 61 év között van. Az újabb eset a második legtöbb halálos áldozattal járó lövöldözés volt az Egyesült Államokban idén. 2023 időarányosan minden korábbi rekordot megdöntött a legkevesebb 4 halálos áldozattal járó lövöldözéseket tekintve.

Múlt héten, szintén Texas államban, egy illegálisan az országban tartózkodó mexikói férfi 5 szomszédját lőtte le, miután szóváltásba keveredett velük.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Magyarország tovább erősítette pozícióját az uniós igazságügyi eredménytáblán

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Igazságügyi Eredménytábla 2024 című kiadványát. Az összefoglaló az Európai Unió jogállamisági eszköztárának részeként éves áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára, minőségére és függetlenségére vonatkozó mutatókról. Célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal segítse a tagállamokat nemzeti igazságügyi rendszereik hatékonyságának javításában. Jelentőségét növeli, hogy az uniós igazságügyi eredménytábla az éves jogállamisági jelentés egyik információforrása.

2024. július 19.

MOKK: gyakran kérnek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérbeadók

A felvételi ponthatárok kihirdetésével ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban. A bérbeadók jellemzően két- vagy háromhavi kaucióval biztosítják be magukat arra az esetre, ha a bérlőnek tartozása keletkezik vagy kárt tesz az ingatlanban. Ugyanakkor probléma esetén az számít leginkább, hogy készült-e közjegyzői okirat, amely nélkül csak hosszú és költséges pereskedéssel tudják a bérbeadók az igényünket érvényesíteni – hívta fel a figyelmet pénteken kiadott ismeretterjesztő írásában a  Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

2024. július 19.

Az OBH megkezdi az IFORM -ra való átállást

Az OBH elkészítette és 2024. július 16. napjától fokozatosan, ügyszakonként eltérő időpontokban teszi elérhetővé az ügyfelek számára a beadványok benyújtására szolgáló iFORM űrlapokat.