Újabb texasi lövöldözés – az elnök a fegyvertartás szigorítását sürgeti


Félárbocra eresztették a zászlókat az amerikai középületeken és külképviseleteken vasárnap a texasi lövöldözés nyolc halálos áldozata emlékére, akit egy fegyveres szombaton lőtt le egy bevásárlóközpontnál. A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden elnök arra utasította a szövetségi hatóságokat, hogy adjanak meg minden segítséget az eset vizsgálatához. Az amerikai elnök ismét felszólította a kongresszust, hogy fogadjon el a fegyvertartás szigorításáról szóló jogszabályt, a republikánus törvényhozókat pedig sürgette, hogy támogassák kezdeményezését.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden elnök arra utasította a szövetségi hatóságokat, hogy adjanak meg minden segítséget az eset vizsgálatához. Az amerikai elnök ismét felszólította a kongresszust, hogy fogadjon el a fegyvertartás szigorításáról szóló jogszabályt, a republikánus törvényhozókat pedig sürgette, hogy támogassák kezdeményezését.

Joe Biden arról rendelkezett, hogy május 11. napnyugtáig az amerikai középületeken, katonai épületeken, hajókon, valamint az Egyesült Államok külképviseletein félárbocra eresszék a nemzeti zászlót az áldozatok emlékére.

Greg Abbott, Texas kormányzója közleményében kimondhatatlan tragédiának nevezte a történteket, és hangsúlyozta, hogy a szövetségi állam minden támogatást megad a vizsgálathoz. Hozzátette, hogy felvette a kapcsolatot Allen város polgármesterével, valamint Texas állam közbiztonsági hatóságának vezetőjével is.

A beszámolók szerint a fegyveres a több üzletből álló központ parkolójában nyitott tüzet a vásárlókra szombat délután bevásárlási csúcsidőben a Dallashoz közeli Allen városban. A közösségi médiában megjelent egy felvétel, amely szerint a férfi autójából kiszállva kezdett lövöldözni, és több tucat lövés hallatszott.

A helyi tűzoltóság vezetője arról számolt be, hogy hat ember a helyszínen halt meg, a mentők kilenc sérültet vittek kórházba, akik közül ketten már ott veszítették életüket. A támadó szintén meghalt, őt egy rendőrtiszt lőtte le, aki a közelben tartózkodott – számolt be a közösségi médiában a város rendőrkapitánysága.

Az eset részleteiről a hatósági forrásokból annyit tudni, hogy a tettes egy 30-as éveiben járó férfi, aki szüleivel élt. Az áldozatok életkora 5 és 61 év között van. Az újabb eset a második legtöbb halálos áldozattal járó lövöldözés volt az Egyesült Államokban idén. 2023 időarányosan minden korábbi rekordot megdöntött a legkevesebb 4 halálos áldozattal járó lövöldözéseket tekintve.

Múlt héten, szintén Texas államban, egy illegálisan az országban tartózkodó mexikói férfi 5 szomszédját lőtte le, miután szóváltásba keveredett velük.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a tüntetésen rendőrre támadó férfit

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított eljárást az ellen a férfival szemben, aki a május 19-i tüntetésen ököllel megütötte az egyik intézkedő rendőrt. A férfi felfüggesztett szabadságvesztést kapott – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

2023. június 1.

Eredményes évet zárt a Budapest Környéki Törvényszék tavaly

Eredményes évet zárt a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) tavaly: 16 százalékkal csökkent a folyamatban lévő ügyek száma és 55 százalékkal a két éven túli ügyeké, miközben javult az ítélkezés megalapozottsága – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki kabinetjének vezetője csütörtökön Budapesten.