Újra mehetünk földhivatalba! Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mától ismét fogadják az ügyfeleket a fővárosi földhivatalok.


Budapest Főváros Kormányhivatalának Földhivatali Főosztálya arról tájékoztatta a Budapesti Ügyvédi Kamarát, hogy 2020. június 8. napjától a veszélyhelyzet miatti módosításokat  felfüggeszti, azaz visszaáll a megszokott ügymenet és ügyfélfogadási rend, mely a www.foldhivatal.hu honlapon is megismerhető. Az iratdoboz használata és az érkeztetett példány postázása megszűnik, a beadványok a korábbi gyakorlat szerint, személyesen vagy postafiók címre juttathatók el a hivatalba.


A személyes félfogadás során szájmaszk használata kötelező. Az ügyfélfogadó helyiségekben csak annyi ügyfél tartózkodhat, amennyi ügyfélablak üzemel. Az ügyintézés a jogszabály által előírt határidőben az ingatlan-nyilvántartási ügyekben is megtörténik. A beadványok feldolgozásának ideje tovább rövidülhet, ehhez azonban az szükséges, hogy a kérelmeket az ügyintézés helyének megfelelő földhivatali telephelyre (Bosnyák tér, Budafoki út) vagy postafiók címre juttassák el, és az eljárási díjat a kérelem előterjesztésekor fizessék meg.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett azon beadványok száma, melyekben az eljárási díjat a hiánypótlási felhívás ellenére sem fizetik meg. Ezen ügyekben az eljárást megszünteti a hivatal. A Földhivatali Főosztály a veszélyhelyzet idején tanúsított türelmét és együttműködésre törekvését valamennyi ügyfelének ezúton is megköszöni.

(Budapesti Ügyvédi Kamara 602. számú hírlevele)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az uniós hatóságok nyomására

Az európai fogyasztóvédelmi hatóságok elérték, hogy a Google a jövőben világosabb és pontosabb tájékoztatást nyújtson felületein. Az óriáscéget néhány éve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is egyértelműbb kommunikációra kötelezte, jelenleg pedig erőfölényes vizsgálatot folytat vele szemben.

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

2023. január 25.

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok trükkös gyakorlatra hívják fel a figyelmet az online térben: egyes cégek rejtett módon veszik rá a gyanútlan felhasználókat szolgáltatásaik előfizetésre. A Gazdasági Versenyhivatal is találkozott már hasonlóval, mostantól pedig a bankkártya-társaságok is segítik a hatóságokat a fellépésben.