Újra mehetünk földhivatalba! Koronavírus

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mától ismét fogadják az ügyfeleket a fővárosi földhivatalok.


Budapest Főváros Kormányhivatalának Földhivatali Főosztálya arról tájékoztatta a Budapesti Ügyvédi Kamarát, hogy 2020. június 8. napjától a veszélyhelyzet miatti módosításokat  felfüggeszti, azaz visszaáll a megszokott ügymenet és ügyfélfogadási rend, mely a www.foldhivatal.hu honlapon is megismerhető. Az iratdoboz használata és az érkeztetett példány postázása megszűnik, a beadványok a korábbi gyakorlat szerint, személyesen vagy postafiók címre juttathatók el a hivatalba.


A személyes félfogadás során szájmaszk használata kötelező. Az ügyfélfogadó helyiségekben csak annyi ügyfél tartózkodhat, amennyi ügyfélablak üzemel. Az ügyintézés a jogszabály által előírt határidőben az ingatlan-nyilvántartási ügyekben is megtörténik. A beadványok feldolgozásának ideje tovább rövidülhet, ehhez azonban az szükséges, hogy a kérelmeket az ügyintézés helyének megfelelő földhivatali telephelyre (Bosnyák tér, Budafoki út) vagy postafiók címre juttassák el, és az eljárási díjat a kérelem előterjesztésekor fizessék meg.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett azon beadványok száma, melyekben az eljárási díjat a hiánypótlási felhívás ellenére sem fizetik meg. Ezen ügyekben az eljárást megszünteti a hivatal. A Földhivatali Főosztály a veszélyhelyzet idején tanúsított türelmét és együttműködésre törekvését valamennyi ügyfelének ezúton is megköszöni.

(Budapesti Ügyvédi Kamara 602. számú hírlevele)Kapcsolódó cikkek:


A digitális munkaplatformokon dolgozók munkakörülményeinek javítása
2021. június 22.

A digitális munkaplatformokon dolgozók munkakörülményeinek javítása

A Bizottság elindítja az európai szociális partnerekkel arról folytatandó konzultáció második szakaszát, hogy miként lehetne javítani a digitális munkaplatformokon dolgozók munkakörülményeit. A beérkezett válaszok alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy további uniós fellépésre van szükség az alapvető munkaügyi normák és a platformokon dolgozók jogainak biztosítása érdekében.

Változtak a közgyűlésekre és a taggyűlésekre vonatkozó szabályok
2021. június 22.

Június 1-től a cégek döntéshozó szerveinek ülése ismét megtartható a tagok személyes részvételével. Ezzel együtt továbbra is lehetőség van arra, hogy egy-egy résztvevő vagy akár az összes tag elektronikus hírközlő eszközökön keresztül csatlakozzon az üléshez.

Jövő júliustól megújul csődjog
2021. június 22.

A 2022-ben hatályba lépő új szerkezetátalakítási törvény megoldást nyújthat a fizetésképtelenség határára sodródott vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelésére, fizetőképességük helyreállítására.