Uniós témákban egyeztetnek a régió miniszterei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szorosabban együttműködnek három témában a jövőben a közép-európai igazságügyi miniszterek és egyeztetik álláspontjukat az európai fizetésképtelenségi eljárás, az európai ügyész és az igazságügyi eredménytábla kérdésében – jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a közép-európai igazságügyi miniszterek pénteki veszprémi találkozóját követő sajtótájékoztatón.


A közigazgatási és igazságügyi miniszter a sajtótájékoztató után elmondta: az európai fizetésképtelenségi eljárás olyan új szabályozási javaslat, amely az Európai Unióban működő cégek számára harmonizálná, illetve tenné lehetővé a fizetésképtelenségi eljárások egységességét, hiszen egy magyar vállalkozó számára sem mindegy, hogy azonos körülmények között, azonos feltételekkel folytathatja-e a vállalkozói tevékenységét más európai uniós országban, vagy 28 különböző szabályozással kell megbirkóznia.

A közép-európai országok érdeke itt egy irányba mutat, ezért úgy döntöttünk, hogy ebben a kérdésben a hat ország együtt fog fellépni – tette hozzá.

Az európai ügyészről a tervezet még előkészítés alatt áll, azonban a hétfői luxemburgi bel- és igazságügyi miniszteri tanácson már tárgyalnak róla: a hat ország többé-kevésbé ugyanazt gondolja e téren is, tehát van értelme közös álláspont kialakításának és képviseletének – mondta Navracsics Tibor.

Az igazságügyi eredménytábla első tervezete már elkészült – az előző táblázatban egyébként Magyarország jól szerepel -, a függetlenséget és hatékonyságot mérő táblával kapcsolatban azonban általános a szkepszis célját és módszertanát tekintve; a hat ország álláspontja itt is közel áll egymáshoz, tehát e téren is hatékonyan tudunk majd együttműködni – állapította meg a miniszter.

Marie Benesová cseh igazságügyi miniszter a sajtótájékoztatón érdekesnek és hasznosnak nevezte a találkozót. Mint mondta, a legtöbb kérdésben nagy volt az egyetértés a résztvevők között, s új tudással, információkkal felvértezve távoznak Veszprémből.

Tomás Borec szlovák igazságügyi miniszter szerint ismét kiderült, hogy Közép-Európában közös problémákkal küzdünk. Úgy vélte, fontos, hogy ezt a keretet megtartsák az eszmecseréhez, hiszen ha ugyanazok a problémáink, akkor együtt megtalálhatjuk a jó megoldásokat.

Wojciech Wegrzyn lengyel helyettes igazságügyi államtitkár a fontosabb témák közül az európai fizetésképtelenségi eljárást emelte ki, s úgy gondolta, ezen a területen a résztvevő országoknak közös álláspontot kell előterjeszteniük Brüsszelben.

Tina Brecelj szlovén államtitkár tájékoztatása szerint országát elsősorban az érdekelte, hogyan lehet a bíróságok munkáját erősíteni, hatékonyabbá tenni: e cél érdekében valóban szervezeti változásokra van-e szükség, vagy a bíróságokat meg kell hagyni a mostani formájukban. 

Orsat Miljenic horvát igazságügyi miniszter fontosnak mondta, hogy legalább évente egyszer találkozzanak a közép-európai igazságügy miniszterek és megvitassák az aktuális kérdéseket.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Jogerősen húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék – helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét – pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet, hogy fizesse vissza a magyar államnak az általa a perújítás előtt kártalanításként kapott húszmillió forintot – közölte Veszprémyné Szajkó Márta, a törvényszék sajtótitkára.

2022. június 24.

Egészségkárosító légszennyezés a gödi Samsung-gyárban

Több mint tucatnyi büntetést kapott eddig a Samsung gödi akkumulátorgyára a különböző hatóságoktól. A munkafelügyelet most 10 milliós bírságot szabott ki a cégre dolgozóinak súlyos veszélyeztetése miatt. A bírságok kifizetése azonban vélhetően nem okoz gondot a dél-koreai cégnek, amely a tavalyi évben 759 milliárd forintos árbevételt és 15,5 milliárd forintos nyereséget produkált.

2022. június 24.

New Partners at CMS (X)

CMS is pleased to announce new heads of CMS Technology, Media and Communications Group.