Vádat emeltek egy férfi ellen, aki hamis euróval fizetett a bitcoinért Budapesten


A Fővárosi Főügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat egy 52 éves szerb férfi ellen, aki társával együtt egy Budapesten lebonyolított bitcoinügylet során nagy összegű hamis eurót hozott forgalomba.

A vádirat szerint a vádlott a társával, valamint egy harmadik, jelenleg ismeretlen bűntársukkal 2020 februárjában elhatározta, hogy az általuk nagy mennyiségben, 100 eurós címletekben megszerzett hamis bankjegyekért bitcoint vásárolnak – közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy harmadik bűntársuk álnevet használva, izraeli üzletemberként bemutatkozva, kriptovaluta-kereskedelemben érintett, Budapesten élő vietnámiakkal vette fel a kapcsolatot és megegyezett velük, hogy 520 000 euróért cserébe 50 bitcoint vásárol tőlük, valamint azt is közölte, hogy a képviseletében már két társa fog eljárni.

Az ugyancsak álnevet használó vádlott és társa 2020. február 20-án és 21-én különböző budapesti szállodákban találkozott a vietnámi bitcoin-értékesítőkkel, majd az ügyletet végül ez utóbbi napon, az egyik szálloda tárgyalótermében bonyolították le.

A találkozóra a vietnámiak a hamis bankjegyek szűrésére is alkalmas pénzszámológépet is magukkal vittek, amivel át is számolták a nekik átadott 520 000 eurót. Ezt követően azonban a vádlott és társa a kötegelt pénz táskákba helyezésekor, a másik fél figyelmetlenségét kihasználva, az előre bemutatott valódi pénzt – pár valódi bankjegy kivételével – hamisra cserélte.

A pénz átadását követően, az ügylet során eljáró vietnámiak intézkedtek az 50 bitcoin átutalása felől, majd miután ez teljesült, a felek távoztak a helyszínről. A vádlott és társa az ügylet során, a hamis pénz átadásával 4613 darab 100 euró címletű hamis pénzt hozott forgalomba, több mint 155 millió forintnak megfelelő névleges összértékben.

Az elkövetők által forgalomba hozott bankjegyek gyenge minőségű hamisítványok voltak. A Fővárosi Főügyészség a jelenleg is letartóztatásban lévő külföldi férfit különösen nagy értékű pénzre elkövetett pénzhamisítás bűntettével vádolja, vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő határozott idejű kiutasítást indítványoz a vádiratban. Társával szemben külön büntetőeljárás folyik – áll az ügyészségi közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 2.

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a tüntetésen rendőrre támadó férfit

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított eljárást az ellen a férfival szemben, aki a május 19-i tüntetésen ököllel megütötte az egyik intézkedő rendőrt. A férfi felfüggesztett szabadságvesztést kapott – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

2023. június 1.

Eredményes évet zárt a Budapest Környéki Törvényszék tavaly

Eredményes évet zárt a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) tavaly: 16 százalékkal csökkent a folyamatban lévő ügyek száma és 55 százalékkal a két éven túli ügyeké, miközben javult az ítélkezés megalapozottsága – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki kabinetjének vezetője csütörtökön Budapesten.