A kilakoltatási moratóriumnak vége: maratoni ügyfélfogadást tart az Utcajogász


A kilakoltatási moratórium végéhez igazítva, május 5-én tartja az Utcajogász maratoni ügyfélfogadását a Blaha Lujza téren. A jogászokhoz konkrét jogi kérdésekkel aznap délután kettőtől este nyolcig lehet fordulni, az egyesület munkája iránt érdeklődők pedig a lakhatáshoz kapcsolódó programokon vehetnek majd részt.

„Május eleje minden évben kritikus időszak ügyfeleink életében, ekkor ér véget ugyanis a téli kilakoltatási moratórium és tömegével futnak be hozzánk olyan ügyek, amelyekben családok lakhatása forog veszélyben. Különösen igaz ez erre az évre, hiszen ügyfélfogadásainkon azt látjuk, hogy a gazdasági válság következtében egyre nő azoknak a száma, akik tőlünk szeretnének segítséget kérni” – mondja Kiss Natália, az Utcajogász társelnöke. A nehéz helyzetben lévők életét most megnehezíti az is, hogy több önkormányzat radikálisan megemelte kiadható lakásainak bérleti díját.

Az Utcajogász Maraton a kilakoltatási moratóriumot követő első pénteken lesz. Ezen a napon háromszor annyi jogász háromszor annyi ideig segíti tanácsadással a hozzájuk fordulókat. Emellett az egyesület különböző programok meghirdetésével igyekszik felhívni a figyelmet a lakhatás témájára: „…De a legjobb otthon” címmel vers-, prózaíró és rajzpályázatot hirdet gyerekek számára, a nyertes pályaművekből pedig kiállítást rendez a Maraton napján a Blaha Lujza téren (a pályázati kiírás itt található), valamint lakhatási témában vitaszínházat rendez, amely este nyolc órakor kezdődik majd az Aurórában. Itt az érdeklődők lehetőséget kapnak arra, hogy a legérzékenyebb és leginkább vitás lakhatással kapcsolatos kérdésekről cseréljenek véleményt az egyesület önkéntes jogászai és Szivák-Tóth Viktor rendező-drámatanár közreműködésével (a program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a regisztrációs űrlap itt található).

Az Utcajogász munkatársai most is, mint mindig, azt kérik a hozzájuk fordulóktól, hogy az ügyükre vonatkozó minden iratot hozzanak magukkal az ügyfélfogadásra, hiszen az érdemi segítségnyújtáshoz azok tanulmányozása is szükséges.

További részletek az esemény Facebook oldalán találhatók: https://www.facebook.com/events/3028382030804826

Forrás: Utcajogász sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2023. június 9.

Újabb vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina Habba a Fox News esti műsorában.

2023. június 8.

A befejezett peres ügyek száma meghaladta az érkezett ügyek számát

„Évtizedes, de talán azt is mondhatjuk, hogy évszázados távlatban kijelenthető: a magyar bírósági ítélkezés nagy részben Budapestre koncentrálódik. 2022-ben a Fővárosi Törvényszékre és az itt működő kerületi bíróságokra érkezett a bírósági ügyek 28 százaléka, és itt volt folyamatban az összes bírósági ügy 31 százaléka. Nem véletlen, hogy a Fővárosi Törvényszék nem csupán az ország legnagyobb ügyforgalmú, hanem a legnagyobb létszámú bírósága is. Az engedélyezett létszám közel 760 bíró és 2200 igazságügyi alkalmazott – ennyien teljesítenek szolgálatot a Fővárosi Törvényszéken és a kerületi bíróságokon” – mondta dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.