A kilakoltatási moratóriumnak vége: maratoni ügyfélfogadást tart az Utcajogász


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kilakoltatási moratórium végéhez igazítva, május 5-én tartja az Utcajogász maratoni ügyfélfogadását a Blaha Lujza téren. A jogászokhoz konkrét jogi kérdésekkel aznap délután kettőtől este nyolcig lehet fordulni, az egyesület munkája iránt érdeklődők pedig a lakhatáshoz kapcsolódó programokon vehetnek majd részt.

„Május eleje minden évben kritikus időszak ügyfeleink életében, ekkor ér véget ugyanis a téli kilakoltatási moratórium és tömegével futnak be hozzánk olyan ügyek, amelyekben családok lakhatása forog veszélyben. Különösen igaz ez erre az évre, hiszen ügyfélfogadásainkon azt látjuk, hogy a gazdasági válság következtében egyre nő azoknak a száma, akik tőlünk szeretnének segítséget kérni” – mondja Kiss Natália, az Utcajogász társelnöke. A nehéz helyzetben lévők életét most megnehezíti az is, hogy több önkormányzat radikálisan megemelte kiadható lakásainak bérleti díját.

Az Utcajogász Maraton a kilakoltatási moratóriumot követő első pénteken lesz. Ezen a napon háromszor annyi jogász háromszor annyi ideig segíti tanácsadással a hozzájuk fordulókat. Emellett az egyesület különböző programok meghirdetésével igyekszik felhívni a figyelmet a lakhatás témájára: „…De a legjobb otthon” címmel vers-, prózaíró és rajzpályázatot hirdet gyerekek számára, a nyertes pályaművekből pedig kiállítást rendez a Maraton napján a Blaha Lujza téren (a pályázati kiírás itt található), valamint lakhatási témában vitaszínházat rendez, amely este nyolc órakor kezdődik majd az Aurórában. Itt az érdeklődők lehetőséget kapnak arra, hogy a legérzékenyebb és leginkább vitás lakhatással kapcsolatos kérdésekről cseréljenek véleményt az egyesület önkéntes jogászai és Szivák-Tóth Viktor rendező-drámatanár közreműködésével (a program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a regisztrációs űrlap itt található).

Az Utcajogász munkatársai most is, mint mindig, azt kérik a hozzájuk fordulóktól, hogy az ügyükre vonatkozó minden iratot hozzanak magukkal az ügyfélfogadásra, hiszen az érdemi segítségnyújtáshoz azok tanulmányozása is szükséges.

További részletek az esemény Facebook oldalán találhatók: https://www.facebook.com/events/3028382030804826

Forrás: Utcajogász sajtóanyaga


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Az Európa Tanács nemzetközi egyezményt fogadott el a mesterséges intelligenciáról

Az Európa Tanács elfogadta az első olyan nemzetközi, jogilag kötelező érvényű szerződést, amelynek célja, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) használó rendszerek alkalmazása során biztosítsa az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia jogi normáinak tiszteletben tartását -közölte pénteken a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet.

2024. május 17.

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre. Nézzük előbb a legfontosabb fejleményeket, majd azt, hogy mindez hogyan hat a perstratégiára!

2024. május 17.

Gyermek külföldre vitele: akár vissza is fordíthatnak a határon, ha nincs nálunk a megfelelő papír

Ha csak az egyik szülővel utazik egy kiskorú külföldre, akár csak néhány napra, érdemes hozzájáruló nyilatkozatot kérni a másik szülőtől is, hogy ne érje kellemetlen meglepetés az utazókat. Hosszabb külföldi tartózkodás, például munkavállalás vagy tanulmányok folytatása esetén mindenképpen szükség lesz a nyilatkozatra, de egy rövidebb kiruccanás esetén is kérhetik a hatóságok, és ennek hiányában akár meg is tagadhatják a határátlépést. Elvált szülők esetén, ha a különélő szülő viszi el a gyermeket, még büntetőügy is lehet abból, ha a külföldre utazás a gyermeket nevelő szülő hozzájáruló nyilatkozata nélkül történik.