Vádat emeltek egy ügyvéd ellen befolyással üzérkedés miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Befolyással üzérkedés miatt vádat emelt egy ügyvéd ellen az ügyészség, és letöltendő börtönt indítványozott – tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség közleményben csütörtökön.

Az eljárás adatai szerint egy kábítószer-kereskedelem miatt indult büntetőeljárásban a nyomozóhatóság 2019-ben őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki egy Pest megyei nő fiát. Az anya felkereste budapesti ügyvéd ismerősét azért, hogy elintézze letartóztatásban lévő fia szabadon bocsátását, és meghatalmazta védelmének ellátásával.

Az ügyvéd tízmillió forintot kért és kapott a nőtől azért, hogy rendőri, ügyészi és bírói kapcsolatain keresztül elérje a kényszerintézkedés megszüntetését. A jogtalan előnyt a nő készpénzben adta át a védőnek az ügyvédi irodában. Később az ügyvéd további tízmillió forintot kért a nőtől kapcsolataira hivatkozva, cserébe azt ajánlotta, hogy elintézi a büntetőeljárás felfüggesztett szabadságvesztéssel történő lezárását. Az ügyvéd valótlanul állította, hogy egy miniszter, egy rendőr ezredes és egy főügyészségi ügyész a vesztegetési pénzért közbenjár a büntetőügyben. Az ügyvédnek nem volt lehetősége a büntetőeljárás befolyásolására, ennek érdekében nem is vette fel a kapcsolatot a hivatalos személyekkel, az átvett kenőpénzt pedig saját céljaira fordította.
Mindezek alapján a Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés miatt vádat emelt az ügyvéd és egy társa ellen a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség vádiratában indítványozta, hogy amennyiben az ügyvéd vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, akkor a bíróság ítélje két év hat hónap szabadságvesztésre, ötmillió forint pénzbüntetésre, öt év közügyektől eltiltásra, végleg tiltsa el a jogász végzettséghez kötött foglalkozásoktól és sújtsa tízmillió forint vagyonelkobzással. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.