Választási felkészülés a Kúrián


A közelgő országgyűlési választás és országos népszavazás jogorvoslati kérdéseit tekintették át a Kúria választási igazgatási törzsének tagjai az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) négytagú delegációjával.


Az előkészítő jellegű egyeztetésen az EBESZ/ODIHR négytagú delegációját a Választási Megfigyelési Főosztály vezetője, Meaghan Fitzgerald vezette, a Kúria részéről Kalas Tibor közigazgatási kollégiumvezető és Patyi András elnökhelyettes ismertették a magyar választási bíráskodás legfontosabb szabályait, az ítélkezési gyakorlat főbb elemeit.

A találkozó része volt annak a felkészülési folyamatnak, mellyel a Kúria a közös eljárásban megvalósuló választási és népszavazási folyamat jogorvoslati feladataira készül. Még a tavalyi évben megindult az ügyviteli és szervezési feladatok egyeztetése a választási eljárási döntéshozatalban érintett társszervekkel, az Alkotmánybírósággal, az Országos Bírósági Hivatallal, a Nemzeti Választási Irodával és Bizottsággal. Befejezéséhez közeledik a választási ítélkezésben részt vevők belső továbbképzése, a szakemberek eddigi ítélkezési gyakorlaton alapuló oktatása. Varga Zs. András, a Kúria elnöke az ítélkezési munka zavartalanságának biztosítása és az azt támogató belső igazgatási feladatok rendszeres egyeztetése céljából az érintett kúriai vezetőkből választási igazgatási törzset hozott létre, mely ezen a héten meg is kezdte munkáját.

(kuria-birosag.hu)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

Az EU felszólítást küldött az EU pénzügyi érdekeit érintő csalás elleni szabályozás miatt

Az Európai Unió Bizottsága több országnak – így például Magyarországon kívül Hollandiának, Észtországnak és Máltának is – felszólítást küldött az Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló, 2017. július 5-i (EU) 2017/1371 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek meg nem felelő nemzeti szabályozás miatt – tudatta a Miniszterelnökség csütörtökön.