Vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt elítélték egy pécsi egyesület vezetőjét


Első fokon hat év börtönbüntetést szabott ki a Pécsi Törvényszék egy pécsi férfire, amiért egy helyi egyesület vezetőjeként el nem végzett közérdekű munkákat sokszor pénzért és szeszes italért igazolt le.

A Pécsi Törvényszék az egy nappal korábban meghozott ítélet kapcsán kiadott keddi közleményében azt írta: a vádlott egy helyi, közérdekű munka végrehajtásában kijelölhető foglalkoztatóként működő egyesület elnöke volt. Az egyesület számára egy helyi nonprofit társasággal kötött megállapodás tette lehetővé, hogy kijelölhető foglalkoztató legyen a közérdekű munka végrehajtása során. E társaságtól az egyesület 2018 és 2020 között több mint hétmillió forint támogatást kapott közterületi munkákkal kapcsolatos működési költségekre, tevékenysége fejlesztésére és együttesen kijelölt programokban meghatározott célok megvalósítására.

A férfi a szervezet vezetőjeként rendszeres haszonszerzés céljából 2018 decembere és 2020 áprilisa között pénzért, saját részére végeztetett munkáért, szeszes italért, illatszer ígéretéért ténylegesen el nem végzett közérdekű munkákat igazolt le a nyilvántartási lapon, majd a dokumentáció egy részét továbbította a baranyai kormányhivatalnak.

A bíróság közleménye szerint a vádlott huszonnégyszer hagyta magát megvesztegetni, továbbá tizennégy alkalommal követett el közokirat-hamisítást.

A Pécsi Törvényszék a férfit – halmazati büntetésül – hat év börtönre ítélte, emellett további kilenc vádlott esetében – vesztegetés, illetve felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás miatt – hat hónap és egy év nyolc hónap közötti tartamú – részben felfüggesztett – szabadságvesztést szabott ki.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így az nem jogerős, ugyanakkor a bíróság korábban, előkészítő üléseken tizennégy vádlott vonatkozásában már befejezte az eljárást – olvasható a törvényszéki közleményében.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. december 3.

„Mindenkinek van legalább egy rossz, és talán egy jó közbeszerzési története”

Közbeszerzés, korrupció, beszerzés? Hogyan érintette a közbeszerzéseket a járvány, hol tart most a digitális átállás ezen a területen? Mire törekszik a Közbeszerzési Jog folyóirat szerkesztősége? A Közbeszerzési Jog online folyóirat főszerkesztőjével, Dr. Németh Anitával beszélgettünk ezekről, és még más, fontos kérdésekről.