Vitafórum az elektronikus kapcsolattartásról


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bonyolult, követhetetlen rendszer, ismétlődő informatikai hibák nehezítik az ügyvédek munkáját az új elektronikus kapcsolattartás januári bevezetése óta. Az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület [ÜDE] szerint ezek az anomáliák nemcsak a jogi szakma képviselőinek okoznak jelentős problémákat, de áttételesen az ügyfelek, az állampolgárok jogait is csorbítják. A felmerült problémákról és a lehetséges megoldásokról az Egyesület 2018. március 5-én nyílt vitafórumot szervez a szakma képviselői számára.


2018. január 1-től az ügyvédek már csak elektronikus úton tarthatják a kapcsolatot a bíróságokkal és a hatóságokkal, nemcsak a polgári peres, hanem a büntető- és a közigazgatási eljárásban, valamint a területi ügyvédi kamarákkal való kommunikációban is. Bonyolítja a helyzetet, hogy a kapcsolattartás minden hatósággal külön elektronikus felületen történik, valamint hogy a rendszerek hibái akadályozzák a munkát. A kötelező elektronikus kapcsolattartás így  jelentősen megnehezítette az ügyvédség munkáját. 

A számos felmerült kérdés tisztázására az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület [ÜDE] konferenciát szervez az elektronikus kapcsolattartás anomáliáiról:

2018. március 5-én 13 órai kezdettel a Budapesti Ügyvédi Kamara Dísztermében.

A rendezvényt a budapesti kamara mellett a Magyar Ügyvédi Kamara is támogatja. A fórumon várhatóan részt vesznek az Országos Bírói Tanács, az Országos Bírói Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Bünetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, az Igazságügyi Minisztérium, és az elektronikus kapcsolattartás háttérintézményeként a NISZ Zrt. képviselői. 

A konferencián előadást tartanak: dr. Kadlót Erzsébet ügyvéd, címzetes egyetemi docens, dr. Gömbös Sándor rendőr dandártábornok az ORFK Hivatali vezetője, dr. Nehéz-Posony Márton a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökségi tagja, dr. Homoki Péter ügyvéd, a Magyar Ügyvédi Kamara témafelelőse, informatikai szakjogásza. 


Kapcsolódó cikkek

2023. december 7.

A GVH több eszközzel is védi a gyermekeket az online térben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új epizódot adott ki hivatalos podcast csatornáján. A podcast epizódban, a nemzeti versenyhatóság által ez év májusában lefolytatott átfogó gyorselemzés (sweep) eredményeiről beszél dr. Hernádi Júlia, a GVH fogyasztóvédelmi irodájának helyettes-vezetője.