Vizoviczki-ügy: Jogerősen elítélték a korrupcióval vádolt volt rendőrtisztet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet helyben hagyva 1 év felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Vizoviczki-ügyben korrupciós bűncselekménnyel vádolt, magas beosztású volt rendőrtisztet; a másodfokú döntés jogerős – közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Felidézték: a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a Vizoviczki László nevével fémjelzett, fővárosi rendőri vezetőket érintő katonai büntetőeljárás során, korrupciós bűncselekmény miatt 2021 májusában emelt vádat a korábban leszerelt volt rendőrtiszt ellen, aki az alapügy egyik vádlottja.

A tényállás szerint a jogász végzettségű vádlott a felelősségre vonás elkerülése érdekében 2020. február 4-én arra akarta rávenni vádlott-társát, hogy mint egykori beosztottja vallomásával vállalja magára a vád tárgyává tett egyes bűncselekményei elkövetését a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa előtti eljárásban – tudatta a főügyészség, amely szerint a vádlott a szívességért cserébe pontosan meg nem határozott összegű havi juttatást ígért.

Emlékeztettek: a Fővárosi Törvényszék tavaly első fokon bűnösnek mondta ki a volt rendőrtisztet vesztegetés bírósági eljárásban bűntettében, és 1 év – 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Ezt hagyta helyben 2023. április 6-án kihirdetett másodfokú, ügydöntő végzésével Fővárosi Ítélőtábla, az ítélet így jogerőre emelkedett – tették hozzá.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én jelentette be, hogy vádat emelt a rendőrségi vesztegetési botrány során ismertté vált, a Hajógyári-szigeten és a belvárosban szórakozóhelyeket működtető Vizoviczki László ügyeiben: a bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben 33, a bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben 22 vádlottal szemben.

A vádlottak között hét korábbi rendőr, köztük öt volt vezető beosztású rendőrtiszt, korábbi tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, egy önkormányzat köztisztviselője és egy közegészségügyi felügyelő is volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2017. március 31.

Vizoviczki felmentését kérte ügyvédje

Védence felmentését kérte Vizoviczki László ügyvédje a vállalkozó és 33 társa ellen költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőperben pénteken a Fővárosi Törvényszéken.

2017. április 25.

Vizoviczki tagadta bűnösségét

Az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét Vizoviczki László a Fővárosi Törvényszéken hétfőn abban a büntetőperben, amelyben vendéglátó-ipari tevékenységgel összefüggő sok száz milliós költségvetési csalással vádolta meg az ügyészség.