Vizsgálat a tiszaugi erdőirtás ügyében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója a nemzet közös természeti öröksége védelmében eljárva tájékoztatást kér az érintett hatóságoktól a Tiszaug közelében, Tisza menti védett területen történt hullámtérrendezés pontos körülményeiről.

A Magyarország folyóit szegélyező ártéri ligeterdők hazánk legértékesebb természetes élőhelyei közé tartoznak, amelyek részben megőrizték a Kárpát-medence civilizáció előtti ősi állapotát. Ezekben az erdőkben természetes harmóniában léteznek még az Alaptörvény által nevesített és kiemelten védett természeti értékeink: a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, a honos növény- és állatfajok. Ennek fényében különös jelentőséggel bír, hogy sajtóhírek szerint Tiszaug közelében hullámtérrendezés keretében tarvágással kiirtottak egy Tisza menti védett területen álló, idős ártéri nyárfaligeterdőt, aminek következtében a fokozottan védett fekete gólyák élőhelye is veszélybe került.

A sajtóhírek alapján feltételezhető tehát, hogy a kivágási munkálatok jelentős természetvédelmi érdeksérelemmel jártak, ezért a Jövő Nemzedékek Szószólója mindenekelőtt tájékozódni kíván a beavatkozás pontos körülményeiről, a különböző érdekek védelmének összehangolásáról. Ennek érdekében információt kér az engedélyező és a beavatkozást elrendelő hatóságoktól, az esetet árvízvédelmi és természetvédelmi szakmai szempontból is értékelni tudó állami intézményektől.

(ajbh.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

A Google egyértelműbb tájékoztatást vállalt az uniós hatóságok nyomására

Az európai fogyasztóvédelmi hatóságok elérték, hogy a Google a jövőben világosabb és pontosabb tájékoztatást nyújtson felületein. Az óriáscéget néhány éve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is egyértelműbb kommunikációra kötelezte, jelenleg pedig erőfölényes vizsgálatot folytat vele szemben.

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

2023. január 25.

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok trükkös gyakorlatra hívják fel a figyelmet az online térben: egyes cégek rejtett módon veszik rá a gyanútlan felhasználókat szolgáltatásaik előfizetésre. A Gazdasági Versenyhivatal is találkozott már hasonlóval, mostantól pedig a bankkártya-társaságok is segítik a hatóságokat a fellépésben.