Vizsgálja az ombudsman az Autóklub KGFB-vel kapcsolatos aggályait

A beadvány alapján felmerült a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményének sérelme, illetve közvetlen veszélyének a gyanúja.

Az alapvető jogok biztosához a Magyar Autóklub panaszt nyújtott be, amelyben a biztosítók által a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjának meghatározásához használt bonus-malus rendszer rendeleti szintű szabályozásával, valamint az ún. károkozói pótdíj felszámításával összefüggésben jelzett problémákat.

A Magyar Autóklub álláspontja szerint a rendelet korlátozás nélküli felhatalmazást ad a biztosítók részére, amely alapján azok az egyes kártörténeti adatokat további korrekciós tényezőként is figyelembe vehetik a biztosítási díjak megállapítása során. Ezzel összefüggésben a beadványozó a biztosítási díjak – az előzőekből fakadó – gyorsan változó jellegét, valamint a károkozói pótdíj alkalmazásának gyakorlatát is sérelmezte.

A beadvány alapján felmerült a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményének sérelme, illetve közvetlen veszélyének a gyanúja, így az ombudsman vizsgálatot indított, melynek keretében megkereséssel fordult a pénzügyminiszter, a Magyar Biztosítók Szövetsége, valamint a biztosítási piac felügyeleti szerveként eljáró Magyar Nemzeti Bank felé.

Kapcsolódó cikkek:


Erőszakkal vette el a kerékpárt, letartóztatták
2020. augusztus 10.

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 19 éves jakabszállási férfinak, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy kerékpárt rabolt Kecskeméten.